Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Požiar v španielskom regióne Valencia lokalizovali; uviazol v ňom vlak

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kým vlak po niekoľkých minútach zaradil spiatočku, niektorí cestujúci začali v panike rozbíjať okná vagónov. Zranených bolo vyše desať ľudí.

Madrid 20. augusta (TASR) - Lesný požiar, ktorý zničil rozsiahle územie v autonómnom regióne Valencia na východe Španielska a ohrozoval aj územie prírodného parku Sierra Calderona, sa podarilo lokalizovať, informovali v sobotu regionálne úrady.

Záchranné zložky podľa agentúry AFP dodali, že požiar ešte vyčíňa v niektorých ťažko prístupných roklinách.

Požiar v blízkosti obce Bejís je jedným z najväčších v krajine v tomto roku - plamene zachvátili takmer 19.000 hektárov územia. Bojuje s nimi 35 hasičských lietadiel. Postihnutá oblasť má v súčasnosti obvod viac ako 135 kilometrov.

Lesný požiar si vynútil aj preventívnu evakuáciu asi 2000 miestnych obyvateľov. Ďalších 1500 obyvateľov dvoch dedín je požiarom odrezaných do sveta.

Miestna polícia a železničné úrady medzitým vyšetrujú incident, pri ktorom vlak na trati z Valencie do Zaragozy s približne 50 ľuďmi na palube uviazol v oblasti lesného požiaru, pretože rušňovodič údajne nebol vopred upozornený na nebezpečenstvo.

Kým vlak po niekoľkých minútach zaradil spiatočku, niektorí cestujúci začali v panike rozbíjať okná vagónov. Zranených bolo vyše desať ľudí.

Zábery z vnútra vlaku sa objavili aj na sociálnych sieťach, dodala AFP.

Polícia, prevádzkovateľ vlakov - spoločnosť RENFE -, ako aj štátny prevádzkovateľ tratí - spoločnosť ADIF - vedú vyšetrovanie tohto incidentu, zatiaľ čo opozičná Ľudová strana (PP) žiada reakciu vlády.