Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Požiare na Kilimandžáre zničili takmer dve percentá národného parku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Požiare vypukli v nadmorskej výške okolo 3900 metrov. Prvý sa rozhorel 21. októbra na severovýchodnom úbočí hory, druhý asi o týždeň neskôr.

Dar es Salaam 27. novembra (TASR) — Dva požiare, ktoré sa v druhej polovici októbra rozhoreli krátko po sebe na vrchu Kilimandžáro ležiacom na území Tanzánie, zničili takmer dve percentá plochy tamojšieho národného parku. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie Tanzánskej správy národných parkov (TANAPA).

Podľa týchto údajov plamene zničili biotop na ploche takmer 3400 hektárov. TANAPA má podozrenie, že požiare, ktoré sa medzičasom podarilo uhasiť, súvisia s "ľudskou činnosťou“. Vyšetruje ich aj polícia.

Požiare vypukli v nadmorskej výške okolo 3900 metrov. Prvý sa rozhorel 21. októbra na severovýchodnom úbočí hory, druhý asi o týždeň neskôr.

Kilimandžáro je s výškou 5895 metrov najvyššou horou Afriky a obľúbenou turistickou destináciou. Každý rok sa na vrchol dostane asi 50.000 ľudí. Rozloha tamojšieho národného parku je 1712 kilometrov štvorcových.

Kilimandžáro je pre viaceré ohrozené druhy živočíchov a rastlín zaradené na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Posledný veľký požiar tam vypukol v októbri 2020, keď sa oheň rozšíril na plochu 95 štvorcových kilometrov.