Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Požiare v Alžírsku spôsobili škody aj v biosférickej rezervácii UNESCO

Na snímke telo mŕtveho živočícha leží na spálenej zemi v národnom parku El Kala v regióne El Taref pri severnej alžírsko-tuniskej hranici 18. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Biosférická rezervácia El Kala sa rozprestiera na ploche viac ako 76.000 hektárov, pričom lesy pokrývajú na jej území 54.000 hektárov. Väčšina stromov sú korkové duby.

Alžír 20. augusta (TASR) - Lesné požiare, ktoré tento týždeň zachvátili severovýchod Alžírska, zničili aj viac ako 10 percent územia biosférickej rezervácie zapísanej na zozname Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO).

Ako v sobotu informovala agentúra AFP, biosférická rezervácia El Kala sa rozprestiera na ploche viac ako 76.000 hektárov, pričom lesy pokrývajú na jej území 54.000 hektárov. Väčšina stromov sú korkové duby.

"Považuje sa za jednu z hlavných rezervácií biodiverzity v stredomorskej oblasti," uviedol pre AFP jej bývalý riaditeľ Rafík Baba Ahmad. Dodal, že El Kala je posledným útočiskom jeleňa a každoročne v nej zimuje i viac ako 60.000 sťahovavých vtákov.

Požiar, ktorý zachvátil časť rezervácie v stredu, poškodil približne 10.000 hektárov parku, povedal Baba Ahmad, ktorý je podľa vlastných slov "pesimistický", pokiaľ ide o budúcnosť parku.

Vysvetlil, že "požiare postupom času les oslabujú a robia ho zraniteľným voči iným útokom, ako je škodlivý hmyz, ale predovšetkým ľudské aktivity".

Úrady v Alžírsku v sobotu oznámili, že na severe krajiny sú už uhasené takmer všetky lesné požiare. Potvrdili, že požiare vyčíňajúce najviac v stredu a vo štvrtok si vyžiadali najmenej 37 mŕtvych.

Sever Alžírska postihujú lesné požiare prakticky každý rok. Ide o jav, ktorý sa opakuje a zvýrazňuje vplyvom klimatických zmien, ktoré vedú k suchám a horúčavám.

Alžírsko - územím najväčšia krajina Afriky - má len 4,1 milióna hektárov lesa s veľmi nízkou mierou opätovného zalesňovania - okolo 1,76 percenta, doplnila AFP.