Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pre požiare v USA evakuovali vyše pol milióna ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Požiar s názvom August Complex Fire vo štvrtok vyhlásili za najväčší požiar v dejinách Kalifornie

San Francisco/Portland/Seattle 11. septembra (TASR) - Najmenej osem ľudí zahynulo za posledných 24 hodín v dôsledku rozsiahlych požiarov, ktoré sužujú americké štáty Kalifornia, Oregon a Washington. V Oregone opustilo dvoje domovy viac ako pol milióna ľudí, informovala agentúra AFP.

Požiar s názvom August Complex Fire vo štvrtok vyhlásili za najväčší požiar v dejinách Kalifornie - doposiaľ spustošil najmenej 470.000 árov suchého porastu. Celkovo v Kalifornii tento rok zhorelo viac ako 3,1 milióna árov pôdy.

Oregonská guvernérka Kate Brownová uviedla, že plocha pôdy, ktorá v Oregone zhorela za uplynulé tri dni, dosahuje dvojnásobok ročného priemeru - v dôsledku tohtoročných požiarov zhorelo doposiaľ 900.000 árov pôdy, napísala agentúra Reuters.

"V našom štáte sme doposiaľ nezažili takýto veľký nekontrolovaný požiar," uviedla Brownová. "Vieme o stratách na životoch spôsobených požiarom. Hneď, ako budeme môcť zdieľať potvrdené informácie, urobíme tak," dodala.

Medzi spomínanými obeťami je aj 12-ročný chlapec, ktorého našli s jeho psom vo vyhorenom aute.

V štáte Washington zahynul aj ročný chlapec, jeho rodičia pri úteku z požiarom zasiahnutého územia južne od mesta Seattle utrpeli vážne popáleniny.

Odborníci na klimatické zmeny, ako aj kalifornský guvernér Gavin Newsom sa zhodujú, že za požiarmi z veľkej časti stojí aj klimatická zmena.

"Musíme urobiť viac. Potrebujeme zaviesť kroky na každej úrovni. Kalifornia to nezvládne sama. Klimatická zmena je skutočná," napísal Newsom na Twitteri.