Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Kalifornii zahynuli tri osoby, v Oregone zničil oheň päť obcí

Na snímke plamene na ceste Interstate 80 v kalifornskom meste Vacaville 19. augusta 2020. Tisíce ľudí museli v dôsledku lesných požiarov opustiť svoje domovy vo viacerých oblastiach neďaleko mesta San Francisco v americkom štáte Kalifornia, kde zaznamenali stovky ohnísk. Foto: TASR/AP

Susedný štát Oregon medzičasom zachvátili požiare na 35 lokalitách. Ich spoločná plocha dosiahla takmer dvojnásobok rozlohy mesta New York.

San Francisco/Portland 10. septembra (TASR) - Traja ľudia zahynuli v stredu večer v lesnom požiari na severe Kalifornie. Požiare medzičasom zničili v susednom štáte Oregon päť menších obcí, informovala agentúra Reuters.

Uvedený požiar v Kalifornii vypukol v blízkosti mesta Paradise v okrese Butte, kde v roku 2018 prišlo pri rozsiahlom požiari o život 85 ľudí a domov stratilo niekoľko desiatok tisíc osôb, uviedla agentúra DPA.

V dôsledku septembrových požiarov bolo v Kalifornii doposiaľ evakuovaných najmenej 64.000 ľudí a o život už prišli jedenásti.

Susedný štát Oregon medzičasom zachvátili požiare na 35 lokalitách. Ich spoločná plocha dosiahla takmer dvojnásobok rozlohy mesta New York.

Oregonská guvernérka Kate Brownová na tlačovej konferencii uviedla, že požiare vážne poškodili päť menších obcí.

"Mohlo by ísť o najväčšie straty na ľudských životoch a majetku v dôsledku lesných požiarov v dejinách nášho štátu," dodala Brownová.

Štáty na západnom pobreží USA v súčasnosti zažívajú jednu zo svojich najhorších zaznamenaných sezón lesných požiarov.

Obdobie požiarov v Kalifornii bude trvať ďalšie štyri mesiace, poznamenáva agentúra AFP.