Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Pozitívne testy na COVID-19 mali štyria príslušníci Švajčiarskej gardy

Na archívnej snímke zo 4. októbra 2020 členovia pápežskej Švajčiarskej gardy počas slávnostnej prísahy vo Vatikáne. Štyria členovia pápežskej Švajčiarskej gardy mali pozitívne testy na COVID-19, oznámili vatikánske úrady v pondelok 12. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Švajčiarsku gardu dal v roku 1506 vytvoriť pre svoju ochranu pápež Július II.

Vatikán 12. októbra (TASR) - Štyria príslušníci Švajčiarskej gardy, ktorá je osobnou strážou pápeža, mali pozitívny výsledok testov na koronavírus SARS-CoV-2. V pondelok o tom informoval hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

Dodal, že všetci štyria vykazujú príznaky ochorenia a sú momentálne v karanténe. Bruni ďalej uviedol, že všetci "strážnici, či už sú v službe alebo nie, budú nosiť rúška v interiéri aj exteriéri pri súčasnom dodržiavaní už existujúcich opatrení".

Švajčiarsku gardu dal v roku 1506 vytvoriť pre svoju ochranu pápež Július II. Momentálne má garda okolo 100 príslušníkov, ktorí sú počas výkonu svojej služby často v centre pozornosti turistov a ich fotoaparátov či kamier - a to vďaka svojim nápadným žlto-modro-červeným rovnošatám doplneným halapartňami a prilbicami s pštrosím perím.

Podľa zvyklostí všetci členovia Švajčiarskej gardy musia byť Švajčiari vo veku od 19 do 30 rokov a s telesnou výškou najmenej 1,74 metra. Musia byť to byť súčasne slobodní a praktizujúci katolíci.

Podľa agentúry AFP sa hovorí, že Švajčiarska garda má so súčasným pápežom Františkom osobnejší a neformálnejší vzťah. František je totiž v porovnaní so svojimi predchodcami považovaný za menej prísneho vo vzťahu k pápežskému protokolu.

Pokiaľ ide o prevenciu pred koronavírusom SARS-CoV-2, Vatikán uviedol, že 83-ročný František je lekármi monitorovaný.