Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pozostalí žiadajú nové vyšetrovanie potopenia trajektu Estonia

Ľudia sú pri pamätníku obetí tragického potopenia sa trajektu Estonia, ktoré si vyžiadalo 852 mŕtvych. Foto: TASR/AP

Stroskotanie trajektu Estonia sa považuje za druhú najväčšiu lodnú katastrofu európskeho plavidla v období mieru, hneď po stroskotaní Titaniku.

Štokholm 24. novembra (TASR) - Pozostalí obetí stroskotania trajektu Estonia - jednej z najväčších lodných katastrof minulého storočia - žiadajú opätovné prešetrenie tejto tragédie z roku 1994, ktorá si vyžiadala 852 obetí. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Švédska prokuratúra v utorok informovala, že dostala podnet na znovuotvorenie vyšetrovania prípadu potopenia trajektu Estonia v Baltskom mori. S iniciatívou prišli pozostalí obetí spolu s osobami, ktorým sa podarilo tragédiu prežiť.

Žiadosť o opätovné otvorenie celého prípadu má byť podložená novými informáciami, ktoré sa objavili v septembri odvysielanom dokumente z dielne Discovery Network.

Dokumentárny film ukazuje dovtedy nezverejnené podvodné zábery vraku, konkrétne pravej časti trupu lode, na ktorom údajne vidieť štvormetrovú dieru. O takomto poškodení plavidla sa podľa agentúry Reuters doposiaľ nevedelo.

Pôvodné vyšetrovanie tragédie bolo ukončené v roku 1997. Podľa oficiálnej vyšetrovacej správy sa loď potopila po tom, ako jej z dôvodu nedostatočnej údržby spadol na rozbúrenom mori počas búrky predný príklop, načo začala do plavidla prenikať voda.

Trajekt Estonia sa potopil 28. septembra 1994 v Baltskom mori krátko po polnoci na ceste z estónskeho Tallinu do švédskej metropoly Štokholm. Na palube lode sa vtedy nachádzalo 803 pasažierov a 186 členov posádky.

V novodobých dejinách ide o stroskotanie lode s najväčším počtom obetí v rámci európskych vôd mimo vojnového obdobia. Zároveň ide o druhú najväčšiu lodnú katastrofu európskeho plavidla v období mieru, hneď po stroskotaní Titaniku.