Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pozostatky Richarda III. absolvovali púť pred opätovným pochovaním

Potomkovia kráľa Richarda III. Michael Ibsen (vľavo), Wendy Duldigová a Jeff Ibsen (vpravo) kladú biele ruže na rakvu s pozostatkami anglického kráľa Richarda III. 22. marca 2015. Foto: TASR/AP Photo

"Tešíme sa na možnosť pripomenúť ľuďom výnimočný moment v anglickej histórii, ktorý symbolizuje smrť Richarda III.," povedal leicesterský biskup Tim Stevens.

Londýn 22. marca (TASR) - Telesné pozostatky posledného anglického kráľa z rodu Yorkovcov, Richarda III., absolvovali dnes svoju poslednú púť pred tým, ako ich vo štvrtok opätovne pochovajú, vyše 500 rokov po kráľovej smrti. Informácie priniesla agentúra DPA.

Pozostatky Richarda III. previezli v pietnom sprievode cez anglické mesto Leicester. Počas prevozu boli uložené v dubovej rakve, ktorú vyrobil žijúci potomok z kráľovho rodu, kanadský tesár Michael Ibsen.

Z Leicesteru rakvu previezli do neďalekého mesta Bosworth, kde sa v auguste 1485 odohrala bitka, pri ktorej Richard III. zahynul.

Kráľove pozostatky budú následne vystavené v leicesterskej katedrále až do ich opätovného pochovania. Pohrebný ceremoniál sa má uskutočniť vo štvrtok v špeciálnej hrobke katedrály. Jeho účastníci si vypočujú aj posolstvo, ktoré pre túto príležitosť napíše súčasná britská kráľovná Alžbeta II.

"Tešíme sa na možnosť pripomenúť ľuďom výnimočný moment v anglickej histórii, ktorý symbolizuje smrť Richarda III.," povedal leicesterský biskup Tim Stevens.

Kráľova kostra bola až dodnes uložená na univerzite v Leicesteri. Práve v jej blízkosti ju objavili archeológovia, keď v roku 2012 robili prieskum pod miestnym parkoviskom.

Vedci, ktorí obhliadali kosti Richarda III., zistili, že kráľ utrpel v bitke poranenie hlavy na ôsmich miestach, čo značilo, že panovník zomrel násilnou smrťou v dôsledku úderov meča alebo iných zbraní.

Kráľ Richard III. bol anglickým panovníkom v rokoch 1483-1485. Zomrel ako 32-ročný v roku 1485 počas bitky pri meste Bosworth neďaleko Leicesteru, kde sa postavil proti vojskám kráľa Henryho Tudora, neskoršieho kráľa Henricha VII. Smrť Richarda III. ukončila takzvanú vojnu ruží, mocenský boj medzi dvoma vetvami rodu Plantagenetovcov - Lancasterovcami a Yorkovcami.