Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pracovná skupina v USA bude odhaľovať a stíhať ruských oligarchov

Prezident Joe Biden počas svojho prejavu o stave Únie na spoločnom zasadnutí Kongresu v Kapitole v utorok 1. marca 2022 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Spúšťa "Pracovnú skupinu KleptoCapture" (Lov na kleptokratov).

Washington 2. marca (TASR) - Americký minister spravodlivosti Merrick Garland v stredu oznámil, že spúšťa činnosť pracovnej skupiny, ktorá bude odhaľovať a stíhať "skorumpovaných ruských oligarchov" a porušovateľov sankcií uvalených na Rusko za jeho inváziu na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Ministerstvo spravodlivosti využije všetky svoje právomoci na zhabanie majetku jednotlivcov a subjektov, ktorí tieto sankcie porušujú," uviedol Garland v oznámení o tom, že spúšťa "Pracovnú skupinu KleptoCapture" (Lov na kleptokratov).

"Nenecháme kameň na kameni v našom úsilí vyšetrovať, zatýkať a stíhať tých, ktorých trestná činnosť umožňuje ruskej vláde pokračovať v tejto neoprávnenej vojne," povedal Garland.

Americký prezident Joe Biden vo svojom prejave o stave Únie v utorok večer varoval ruských miliardárov, že táto pracovná skupina "nájde a skonfiškuje ich jachty, luxusné byty, súkromné lietadlá", pripomína AFP.

"Prichádzame si po vaše protizákonne nadobudnuté majetky," upozornil Biden.

Garland informoval, že pracovná skupina bude pozostávať z viac ako desiatich prokurátorov z Odboru pre národnú bezpečnosť a z Odboru pre trestnú činnosť na ministerstve spravodlivosti, ako aj z členov ďalších justičných a policajných orgánov.