Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pracovníci britskej hraničnej kontroly budú štrajkovať deň pred OH

Odbory verejných a komerčných služieb uviedli, že ich členovia, vrátane zamestnancov pasovej kontroly, budú štrajkovať 26. júla a potom od 27. júla do 20. augusta odmietnu robiť akékoľvek nadčasy.

Londýn 19. júla (TASR) - Pracovníci britskej hraničnej kontroly budú štrajkovať deň pred začiatkom XXX. letných olympijských hier v Londýne na budúci týždeň. Oznámili to vo štvrtok zamestnanecké odbory. Vzniká tak hrozba, že na letiskách dôjde k zdržaniu tisícov návštevníkov, prichádzajúcich do Londýna na výnimočnú športovú udalosť.

Odbory verejných a komerčných služieb (PCS) uviedli, že ich členovia, vrátane zamestnancov pasovej kontroly, budú štrajkovať 26. júla a potom od 27. júla do 20. augusta odmietnu robiť akékoľvek nadčasy. Ich spor so zamestnávateľmi sa týka znižovania počtu zamestnancov a platov.

"Životy zamestnancov sa vďaka týmto škrtom stali neznesiteľné a nachádzajú sa v kritickom bode," povedal Mark Serwotka, generálny tajomník PCS, jedných z najmilitantnejších odborových organizácií v Británii.

"Ministri vedia o týchto záležitostiach už veľmi dlho a teraz musia konať, aby odstránili zmätok, ktorý spôsobili," dodal odborár.

Britská vláda už odsúdila hroziacu akciu po tom, čo PCS v stredu oznámili, že ich členovia štrajk odhlasovali. Hlasovania sa podľa ďalších informácií zúčastnilo iba 20 percent zamestnancov.

"Nie som presvedčený, že to bude správne. Nie som presvedčený, že to bude opodstatnené," vyhlásil britský premiér David Cameron.

Pracovníci pasovej kontroly na letiskách po celom Londýne a v jeho okolí v minulých mesiacoch zo všetkých síl zápasili, aby zvládli návaly návštevníkov, a niektorí pasažieri na letisku Heathrow museli stáť v rade niekoľko hodín, aby sa dostali cez imigračné kontroly - dôvodom bol nedostatok zamestnancov.

Ministerstvo vnútra už povolalo pracovníkov navyše, aby pomohli vybaviť státisíce cestujúcich, ktorých očakávajú v Londýne počas letnej olympiády.