Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Praha aj iné mestá si pripomínajú 77 rokov od povstania proti nacistom

Ilustračné foto Foto: TASR

Májové povstanie českého ľudu, ktoré nakoniec viedlo k porážke nacistických jednotiek v Prahe, odštartovali začiatkom mája fámy o kapitulácii Nemecka.

Praha 5. mája (TASR) - V českej metropole i ďalších mestách sa vo štvrtok konajú spomienkové podujatia pri príležitosti 77. výročia Pražského povstania, ktoré bolo súčasťou Májového povstania českého ľudu proti nacistickým okupantom. Informoval o tom spravodajský webový portál Českej televízie.

Hlavný pietny akt sa tradične uskutočnil pri historickej budove Českého rozhlasu, kde sa v májových dňoch roku 1945 viedli ťažké boje a kde zomreli desiatky obrancov.

Posledné dni druhej svetovej vojny si však pripomínajú aj v ďalších mestách vrátane Plzne či Přerova.

V Prahe sa budú konať spomienkové akcie napríklad pri Vrchnom súde, Staromestskej radnici, Moste barikádnikov alebo v takzvanej "pankráckej sekerárni", kde bolo počas druhej svetovej vojny popravených gilotínou vyše 1000 ľudí.

Počas hlavného pietneho aktu pri historickej budove Českého rozhlasu vystúpili s príhovormi predseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a primátor hlavného mesta Zdeněk Hřib (Piráti).

Májové povstanie českého ľudu, ktoré nakoniec viedlo k porážke nacistických jednotiek v Prahe, odštartovali začiatkom mája fámy o kapitulácii Nemecka. K najtuhším bojom medzi obrancami a nacistami však dochádzalo od 5. mája.

"Počas dopoludnia dochádzalo k prvým prestrelkám, davom boli odzbrojovaní osamotení nemeckí vojaci či menšie jednotky. Problémom bolo, že povstalecké jednotky nemali zbrane a boli odkázané na to, čo sa odníme Nemcom,"
vysvetľuje historik Jiří Plachý.

Povstanie nevypuklo len v Prahe, ale na takmer celom českom území, ktoré bolo dovtedy ovládané Nemcami - májové udalosti z roku 1945 si preto pripomínajú aj ďalšie české mestá.

V Plzni sa vo štvrtok začali štvordňové Slávnosti slobody. Ich súčasťou budú aj tento rok pietne akty, dobové vojenské kempy, koncerty i stretnutia s veteránmi z USA a Belgicka.