Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Praha bude v októbri hostiť parlamentný summit Krymskej platformy

Na archívnej snímke Staromestská mostná veža a Karlov most v Prahe. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Parlamentný summit tejto platformy sa prvýkrát uskutočnil vlani v auguste v Záhrebe.

Praha 15. marca (TASR) - Druhý ročník parlamentného summitu Krymskej platformy sa uskutoční v októbri v Prahe. O podrobnostiach pripravovaného stretnutia hovorila v stredu predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu (PSP) ČR Markéta Pekarová Adamová s predsedom ukrajinskej Verchovnej rady Ruslanom Stefančukom. TASR o tom informoval hovorca predsedníčky Snemovne Martin Churavý.

Parlamentný summit tejto platformy sa prvýkrát uskutočnil vlani v auguste v Záhrebe. "Teším sa, že v Prahe nadviažeme na minuloročné úspešné rokovanie historicky prvého parlamentného summitu v Záhrebe, a verím, že dokážeme spoločné rokovania posunúť opäť o kus vpred," povedala Stefančukovi šéfka českej Snemovne.

Český a ukrajinský parlament už podľa Churavého intenzívne pracujú na príprave podujatia. Pripravujú zoznam hostí a plánujú sprievodné udalosti. Stretnúť by sa pri tej príležitosti mohli aj zástupcovia kľúčových ľudskoprávnych organizácií, ktoré mapujú vojnové zločiny páchané ruskou armádou na Ukrajine.

"Účasť mnohých svetovo významných a uznávaných hostí na spoločnom summite v Prahe bude jednoznačným odkazom Ruskej federácii o našej jednote tvárou v tvár jej barbarskej agresii na Ukrajine," dodala Pekarová Adamová. Čelní predstavitelia zákonodarných zborov združených v rámci platformy sa v hlavnom meste ČR zídu koncom októbra.

Krymská platforma je medzinárodná diplomatická iniciatíva Kyjeva, ktorej cieľom je hľadať cesty k obnoveniu ukrajinskej vlády nad anektovaným Krymom.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)