Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Praha má novú baziliku; čestný titul dostal Kostol sv. Ľudmily

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Bazilika minor (menšia bazilika) je osobitný čestný titul udeľovaný pápežom od 18. storočia väčšinou významným pútnickým miestam.

Praha 10. augusta (TASR) - Pápež František povýšil Kostol svätej Ľudmily na pražskom Námestí mieru na baziliku. Slávnostné vyhlásenie by sa malo konať v polovici septembra. Českej televízii to v stredu potvrdil hovorca pražskej arcidiecézy.

Čestný titul bazilika sa prepožičiava významným kostolom podľa uváženia hlavy rímskokatolíckej cirkvi. Na svete má tento titul 1861 kostolov, v Česku je ich najnovšie 16.

"Môžem potvrdiť, že Kostol svätej Ľudmily bol v utorok rozhodnutím pápeža Františka povýšený na baziliku minor. K slávnostnej promulgácii, teda k vyhláseniu, dôjde pravdepodobne na sviatok svätej Ľudmily 16. septembra," uviedol hovorca pražskej arcidiecézy Stanislav Zeman.

Novogotický Kostol svätej Ľudmily, postavený koncom 19. storočia, je jednou z dominánt pražskej mestskej časti Vinohrady. Jeho tvorcom je architekt a reštaurátor Josef Mocker.

Bazilika minor (menšia bazilika) je osobitný čestný titul udeľovaný pápežom od 18. storočia väčšinou významným pútnickým miestam. Prepožičanie titulu má posilniť väzby jednotlivých kostolov s rímskym pápežom a vyzdvihnúť ich význam pre okolie.

Kostol svätej Ľudmily sa stane piatou pražskou bazilikou. Prvým českým kostolom s týmto titulom bolo pútnické miesto Svätá Hora pri meste Příbram, ktorému ho v roku 1905 udelil pápež Pius X.