Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Praha: Na pamätník rodičov Wintonových detí nasadili nové sklo

Sir Nicholas Winton, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nicholas Winton zachránil 669 židovských detí, ktoré ich rodičia pred začiatkom druhej svetovej vojny posielali vlakmi do Británie a zachránili ich tak pred hrôzami nacizmu.

Praha 8. februára (TASR) - Nové sklo na zničený pamätník Rozlúčenia venovaný hrdinstvu rodičov tzv. Wintonových detí, ktorý sa nachádza na hlavnej vlakovej stanici v Prahe, nasadil v sobotu sklár Jan Huňát. Vlani v júni ho totiž zničili neznámi vandali. Informoval o tom webový portál Novinky.cz.

Nicholas Winton zachránil 669 židovských detí, ktoré ich rodičia pred začiatkom druhej svetovej vojny posielali vlakmi z nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie a zachránili ich tak pred hrôzami nacizmu.

Pamätník odhalený v máji 2017 je vernou kópiou dverí vagóna, ktorým sa deti z územia Československa viezli do Anglicka. Na skle dverí sú z oboch strán odtlačky lúčiacich sa rúk detí a ich rodičov. Väčšina rodičov svoje deti po ich odchode už nikdy viac nevidela, pretože sami zahynuli v koncentračných táboroch.

"Na novom skle sú identicky s tým pôvodným vyobrazené ruky rodičov a detí. Jediné, čo je odlišné, je sklenená doska," povedal Huňát. Dodal, že sklo musel páchateľ rozbiť úmyselne s tým, že vedel, čo robí. Sklo podľa neho najskôr naštrbil a potom doň zo zadnej strany veľkou silou vrazil.

Winton zomrel 1. júla 2015 vo veku 106 rokov. Jeho pomník zobrazujúci jeho, dve malé deti a kufor, stojí na prvom nástupišti pražskej hlavnej stanice.