Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Praha obmedzila činnosť pravoslávnej cirkvi na Olšanských cintorínoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Nová zmluva povoľuje cirkvi uskutočňovať na cintoríne len cirkevné obrady.

Praha 6. apríla (TASR) - Praha od 1. apríla obmedzila činnosť pravoslávnej cirkvi v kaplnke na Olšanských cintorínoch z dôvodu jej aktivít na tomto pietnom mieste. TASR správu prevzala z webovej stránky spravodajskej televízie ČT 24.

Výpoveď z kaplnky na Olšanských cintorínoch dostala česká pravoslávna cirkev už vlani v novembri. Písal o tom vtedy na svojej webovej stránke Český rozhlas.

Dôvodom výpovede boli aktivity cirkvi v kaplnke, vysvetľuje ČT 24. "Usporadúvali sa tam veci, ktoré návštevníci cintorína videli neradi, typicky to bolo napríklad svätenie automobilov," povedal Martin Červený, riaditeľ Správy pražských cintorínov. Magistrátu prekážali aj aktivity v krypte. "Krypta bola využívaná napríklad ako skladisko, alebo sa tam odohrávali hostiny, čo príbuzným zosnulých prekážalo," dodal Červený.

Nová zmluva povoľuje cirkvi uskutočňovať na cintoríne len cirkevné obrady. "Rokovanie, aj napriek malým problémom, bolo vedené konštruktívne s obojstrannou vôľou k nájdeniu zhody," uviedli zástupcovia cirkvi vo vyhlásení.

Predstavitelia pražskej pravoslávnej cirkvi však podľa pražského magistrátu dlho odmietali prijať nové podmienky a viedli s magistrátom rokovania.

Pravoslávnu cirkev na týchto rokovaniach zastupoval tajomník jej arcibiskupa Igor Střelec. Ten má podľa ČT 24 blízke vzťahy s ruskými politikmi a bol v kontakte s osobou, ktorá je na sankčnom zozname.

Střelec podľa archívov študoval v rokoch 1981–86 v Moskve a v roku 1987 sa stal dôstojníkom komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB), píše ČT 24. Väzby na "Východ" podľa tejto televízie udržiaval aj po rozpade Sovietskeho zväzu. Fotografia z roku 2019 ho zachytáva s poslancom ruskej Štátnej dumy Chizrim Abarakovom, ktorý je na sankčnom zozname EÚ.

Střelec už dávnejšie priznal, že sa v Moskve zoznámil s viacerými vplyvnými politikmi a podnikateľmi, približuje ďalej ČT 24.

V krypte na Olšanských cintorínoch je pochovaný aj prvý československý premiér (14. novembra 1918 – 8. júla 1919) Karel Kramář. Nachádzajú sa tam aj pozostatky stoviek vojakov z prvej svetovej vojny, napísal na svojej webovej stránke Český rozhlas. Pravoslávna cirkev podľa rozhlasu využívala kaplnku i kryptu desiatky rokov.