Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Prahu povedie pravdepodobne Bratislavčanka, rokovania sú na spadnutie

Na snímke silueta Karlovho mosta (vľavo) a Pražského hradu v českej metropole. Foto: TASR/AP

Pražskú radnicu by tak prvýkrát v histórii obsadila žena.

Bratislava 14. októbra (Teraz.sk) - Na čelo českej metropoly sa zrejme postaví Slovenka Adriana Krnáčová. Praha tak získa dva primáty. Radnicu obsadí prvýkrát v histórii žena a Slovenka. Súčasná námestníčka českého ministra vnútra viedla kandidátsku listinu ANO. Strana Andreja Babiša získala najviac hlasov a z toho vyplýva, že by sa mala stať primátorkou Prahy.

Ani samotná Krnáčová neodmietla túto možnosť a pre český denník Právo povedala: "Záleží iba na tom, aký výsledok budú mať koaličné rokovania. Ak sa dohodneme, tak som pripravená stať sa primátorkou a odísť z ministerstva vnútra."

České Právo tiež pripomína Krnáčovej pôvod. Žiaden z doterajších pražských primátorov sa nenarodil v Bratislave. Zároveň však dodáva, že to nie je najväčšia vzdialenosť od metropoly. V rokoch 1970 až 1981 riadil magistrát Zdeněk Zuska, ktorý pochádzal z Užhorodu, teda zo zakarpatskej Ukrajiny.

Či Krnáčová skutočne vystrieda Tomáša Hudečka, ukážú najbližšie rokovania. Hudečkova TOP 09 stráca na ANO jediné kreslo a vedie samostatné rokovania o koalícii. Rozhodnúť môžu "piráti", ktorí nehodlajú podporiť ODS ani ČSSD. A keďže TOP 09 a ANO vylúčili spoločnú koalíciu, risuje sa spojenectvo ANO s Trojkoalíciou bez "pirátov" s najtesnejšou väčšinou, dopĺňa Právo.

Kto je Adriana Krnáčová?

Vyštudovala vedu o výtvarnom umení a jazyky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Neskôr absolvovala Kurz analýzy a implementácie stratégií na University of Michigan a na americken DePaul University v Chicagu získala titul MBA.

V rokoch 1991 až 1995 bola riadieľkou Soros Center for Contemporary Arts v Bratislave a v období 1995 až 1998 spolumajiteľkou a vyjednávačkou firmy Makum.

V roku 2000 začala pracovať pre českú pobočku Transparency International. Najskôr pracovala ako konzultantka a od roku 2001 zastávala funkciu výkonnej riaditeľky. Z Transparency International odišla na konci roku 2007.

V rokoch 2007 až 2009 bola zamestnána ako riaditeľka komunikácie a členka vedenia v spoločnosti Johnson & Johnson a v rokoch 2009 až 2014 sa stala riaditeľkou firmy BlueOceanSolutions.