Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Pravicové skupiny plánovali únos guvernéra Virgínie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Polícia minulý piatok zadržala 13 mužov vrátane príslušníkov pravicových skupín v spojitosti s plánovaním únosu demokratickej guvernérky štátu Michigan Gretchen Whitmerovej.

Washington 13. októbra (TASR) - Členovia pravicových extrémistických skupín v USA plánovali počas júnového stretnutia v štáte Ohio únos guvernéra Virgínie. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na výpoveď agenta FBI Richarda Traska.

Špeciálny agent Trask počas súdneho procesu so šiestimi mužmi obvinenými z plánovania únosu michiganskej guvernérky Gretchen Whitmerovej okrem iného zverejnil aj informácie zo šifrovanej komunikácie medzi obvinenými.

Podľa denníka The Guardian sa extrémistické skupiny dohadovali o plánovaných únosoch v spojení s prísnymi opatreniami na zamedzenie šírenia koronavírusu, ktoré zaviedli guvernéri v štátoch Michigan a Virgínia. Obeťou únosu mal byť aj súčasný guvernér Virgínie Ralph Northam. Trusk vo svojej výpovedi plán únosu guvernéra bližšie nešpecifikoval.

Polícia minulý piatok zadržala 13 mužov vrátane príslušníkov pravicových skupín v spojitosti s plánovaním únosu demokratickej guvernérky štátu Michigan Gretchen Whitmerovej. Zadržaní muži podľa prokurátora sledovali guvernérkino sídlo a dokonca aj otestovali podomácky vyrobenú bombu, ktorú plánovali odpáliť neďaleko domu, aby od miesta činu odlákali bezpečnostné zložky.

Whitmerová sa poďakovala orgánom činným v trestnom konaní za zmarenie pokusu o únos a vyčítala prezidentovi Trumpovi, že doposiaľ nenávistné skupiny neodsúdil.