Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Právne konanie voči Maďarsku bude až po voľbách, tvrdí C. Beaunea

Clément Beaune, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Francúzske predsedníctvo v rade Európskej únie považuje otázku dodržiavania princípov právneho štátu na európskej úrovni za mimoriadne dôležitú, uviedol Clément Beaune.

Budapešť 26. januára (TASR) - V procese právneho konania voči Maďarsku podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy bude najbližšia diskusia v máji, teda nasledujúci mesiac po maďarských parlamentných voľbách. Spravodajca TASR v Maďarsku túto informáciu získal z internetovej stránky maďarskej komerčnej televízie ATV, ktorá sa odvoláva na utorňajšie vyjadrenia francúzskeho štátneho tajomníka rezortu diplomacie pre európske záležitosti Clémenta Beaunea.

"Francúzske predsedníctvo v rade Európskej únie považuje otázku dodržiavania princípov právneho štátu na európskej úrovni za mimoriadne dôležitú," citovala ATV Beauneove slová po utorňajšom zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

Tento francúzsky politik koncom minulého roka naznačil, že počas francúzskeho predsedníctva bude určite pokračovať proces voči Maďarsku. Na otázku, či mieni Francúzsko v tejto otázke voči Maďarsku pritvrdiť oproti predchádzajúcemu slovinskému predsedníctvu, vtedy Beaune povedal, že mechanizmus právneho štátu by mal byť priamejším nástrojom so širšími právomocami.

Televízia ATV v stredu poznamenala, že vláda premiéra Viktora Orbána sa teda nemusí obávať, že si Brusel posvieti na nedostatky právneho štátu v Maďarsku počas vrcholiacej kampane pred parlamentnými voľbami 3. apríla.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)