Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Právnici žiadajú ICC, aby vyšetroval možné zločiny Turecka

V Turecku zahynuli tisíce ľudí. Foto: TASR/AP

Právnici tvrdili, že viac než 200.000 osôb bolo obeťami tvrdých zásahov zo strany úradov po neúspešnom pokuse o štátny prevrat v Turecku v júli 2016.

Haag 1. marca (TASR) - Právnici v oblasti ľudských práv žiadajú Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu, aby začal vyšetrovanie možných trestných činov tureckej vlády voči tisíckam odporcov prezidenta krajiny Recepa Tayyipa Erdogana. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Právnici tvrdili, že viac než 200.000 osôb bolo obeťami tvrdých zásahov zo strany úradov po neúspešnom pokuse o štátny prevrat v Turecku v júli 2016. Prokurátori ICC nemajú právomoc nad prípadmi vzťahujúcimi sa na obete nachádzajúce sa v Turecku, pretože Turecko nie je členskou krajinou ICC, pripomína AP.

Tento súd sa však podľa právnikov môže zaoberať údajnými trestnými činmi voči približne 1300 osobám zo 45 krajín, ktoré sú členmi ICC. Ide o prípady násilných zmiznutí, zatvorenie škôl v členských krajinách ICC a diskriminačné konanie pri predlžovaní platnosti pasov či dokladov totožnosti.

Bývalý belgický vicepremiér Johan Vande Lanotte v stredu sprostredkoval podrobnosti o viac než 4000-stranovom spise, ktorý bol Medzinárodnému trestnému súdu zaslaný minulý mesiac a žiada vyšetrovanie obvinení zo zločinov proti ľudskosti. ICC každoročne dostáva stovky takýchto podaní z celého sveta, no len zriedka vedú k začatiu vyšetrovania, dodáva AP.

K neúspešnému pokusu o prevrat došlo v Turecku 15. júla 2016 a turecká vláda zaň viní kazateľa Fethullaha Gülena, ktorý roky žije v USA a účasť na prevrate popiera. Úrady následne zadržali desaťtisíce ľudí a mnohí ďalší prišli o prácu.