Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pravoslávna cirkev spadajúca pod Moskvu prerušila vzťahy s Ruskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinská pravoslávna cirkev (UPC) Moskovského partiarchátu bola dosiaľ oficiálne lojálna ruskému patriachovi Kirillovi, ktorý vyjadril jasnú podporu ofenzíve prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine.

Kyjev 27. mája (TASR) – Ukrajinská pravoslávna cirkev spadajúca pod Moskovský patriarchát v piatok oznámila, že prerušuje vzťahy s Ruskom pre jeho inváziu na Ukrajinu, pričom deklaruje svoju "úplnú nezávislosť". Informovala o tom agentúra AFP, ktorá to označila za historický krok voči ruským duchovným autoritám.

"Nesúhlasíme s postojom moskovského patriarchu Kirilla... k vojne," uviedla táto cirkev vo vyhlásení. Zverejnila ho po zasadnutí svojho snemu zameraného na "agresiu" Ruska voči Ukrajine, na ktorom vyhlásila "plnú nezávislosť a autonómiu ukrajinskej pravoslávnej cirkvi".

Ukrajinská pravoslávna cirkev (UPC) Moskovského patriarchátu má širokú autonómiu, ale dosiaľ bola lojálna ruskej pravoslávnej cirkvi a jej patriarchovi Kirillovi, ktorý vyjadril jasnú podporu ofenzíve prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine, píše AFP.

Agentúra tiež pripomína, že na Ukrajine došlo v roku 2019 k ďalšiemu rozkolu pravoslávia, keď sa od moskovského vedenia v dôsledku krokov Kremľa v tejto susednej krajine – anexie Krymu a podpory separatistov v Donbase – oddelila pravoslávna cirkev Ukrajiny (PCU).

"Snem odsudzuje vojnu ako porušenie Božieho prikázania ’Nezabiješ!’ a vyjadruje sústrasť všetkým, ktorí trpia v tejto vojne," uvádza sa vo vyhlásení, podľa ktorého boli vzťahy UPC s moskovským vedením od vyhlásenia stanného práva na Ukrajine "komplikované alebo neexistujúce".

Snem tiež apeloval na Ukrajinu i Rusko, aby pokračovali v rokovacom procese a našli cestu k zastaveniu krviprelievania.

Putinova invázia a jej podpora zo strany Kirilla stavali Moskvou podporovanú cirkev na Ukrajine do čoraz neistejšej pozície. Stovky jej kňazov podpísali v uplynulých týždňoch otvorený list s výzvou, aby Kirilla postavili pred cirkevný tribunál.

Hlava ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, metropolita Onufrij, osobne nevystúpil proti svojmu "šéfovi" v Moskve, od začiatku invázie však vyjadruje jasnú podporu ukrajinskej armáde a pravidelne vystupuje s kázňami o jej padlých vojakoch, dopĺňa AFP.