Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pravoslávni kopti oslavujú v Egypte Vianoce

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Egypte žije najväčšia komunita koptov na svete, tvoria asi desať percent z tamojších 102 miliónov obyvateľov.

Káhira/Bratislava 6. januára (TASR) - Kresťania v Egypte sa v priebehu štvrtka začínajú pripravovať na Vianoce. Sviatok narodenia Pána sa totiž podľa gregoriánskeho kalendára oslavuje v tejto starobylej blízkovýchodnej krajine až 7. januára. Koptská pravoslávna cirkev sa riadi kalendárom juliánskym, ktorý sa od gregoriánskeho odchyľuje v súčasnosti o 13 dní, čo znamená, že gregoriánsky 7. január zodpovedá juliánskemu 25. decembru.

Pred Vianocami sú egyptské kostoly aj domy kresťanov vyzdobené stromčekmi, svetlami i malými jasličkami, približuje egyptológ Jozef Hudec z Ústavu orientalistiky Slovenskej akadémie vied (SAV). Agentúru TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

"Narodenie Pána kopti oslavujú 7. januára, čo je v koptskom kalendári 29. deň mesiaca choják. Pre kresťanov je choják známy ako mesiac Panny Márie," vysvetlil egyptológ.

"Na Štedrý deň otvára patriarcha Teodor II. (v koptčine Tawadros II.) v káhirskej Katedrále sv. Marka špeciálne obrady. Bohoslužby sa začínajú okolo 23.00 h a zvyčajne sa končia po polnoci, avšak niektoré trvajú až do rána," spresnil Hudec.

Keď sa obrady skončia, veriaci idú domov zjesť špeciálne vianočné jedlo fatta, pozostávajúce z chleba, ryže, cesnaku a varenej jahňaciny. Koptskí pravoslávni kresťania sa predtým totiž 43 dní zriekali mäsa aj živočíšnych produktov vrátane masla, mlieka a vajec, uviedol slovenský vedec.

"V Egypte nechodí Ježiško, ale 'baba Noel', akási blízkovýchodná adaptácia Mikuláša – francúzskeho 'pere Noel'. Symbolizuje ducha štedrosti, a to dokonca aj pre moslimské deti. Keďže v Egypte nie sú komíny, 'otec Vianoc' baba Noel prichádza cez okná a zanecháva darčeky, často výmenou za koláčiky kahk, ktoré sú obdobou našich medovníkov," spresnil Hudec.

V Egypte žije najväčšia komunita koptov na svete, tvoria asi desať percent z tamojších 102 miliónov obyvateľov. Kopti hovoria egyptskou arabčinou a iba pri bohoslužbách používajú koptčinu. Ide o posledné vývojové štádium starovekej egyptčiny – písané v gréckej alfabete s niektorými znakmi zo staroegyptského démotického písma.