Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pravoslávni kresťania slávia Vianoce

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Niektoré pravoslávne kresťanské cirkvi dnes slávia Štedrý večer, keďže sa držia iného, juliánskeho kalendára.

Sofia 6. januára (TASR) - Tisíce mladých mužov sa dnes vrhlo do ľadových vôd v riekach a jazerách po celej východnej Európe, aby vylovili kríže, ktoré tam hodili kňazi počas obradov na oslavu krstu Ježiša Krista.

Podľa tradície sa do vody hodí drevený kríž a ten, kto ho vytiahne, bude oslobodený od zlých duchov.

Niektoré pravoslávne kresťanské cirkvi dnes slávia Štedrý večer, keďže sa držia iného, juliánskeho kalendára. Neskôr bude 19. januára nasledovať sviatok Troch kráľov, teda Zjavenie Pána. Platí to napríklad pre cirkvi v Bulharsku, Rumunsku, Rusku, Egypte, Sýrii a Libanone, uviedla tlačová agentúra AP.

V stredobulharskom meste Kalofer 350 mužov v tradičných ľudových odevoch skočilo do ľadovej rieky Tundža s národnými vlajkami. Pod vedením starostu mesta, v sprievode ľudovej hudobnej skupiny a s podporou podomácky vyrobenej slivovice tancovali a ťažko našľapovali po kamenistom koryte rieky.



V rumunskom prístave Constanta na pobreží Čierneho mora sa prišlo približne 3000 pravoslávnych veriacich pozrieť na kňazov, ako hodia tri kríže do ľadového mora. Desiatky mužov - niektorí v potápačskom skafandri - sa ponorili do vody, aby kríže vylovili.

"My ľudia sme ako more," povedal rumunský pravoslávny arcibiskup Teodosie Tomitanul. "Dúfame, že tak ako bolo more až doteraz pokojné, budú rovnako pokojné aj naše duše," vysvetlil.