Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pražský hrad je podozrivý z toho, že zničil ďalšie tajné správy

Na archívnej snímke z 21. októbra 2020 žena stojí na prázdnom námestí pred Pražským hradom v českej metropole. Foto: TASR/AP

Už predtým Radiožurnál informoval, že Pražský hrad skartoval tajnú správu o tom, že za výbuchmi v muničných skladoch v moravskej obci Vrbětice z roku 2014 stoja agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Praha 7. apríla (TASR) - Pražský hrad je podozrivý z toho, že narýchlo zničil ďalších 32 utajovaných dokumentov. Obsahovali informácie spravodajcov o aktivitách ruských ozbrojených síl pri hraniciach s Ukrajinou alebo informácie NATO k bezpečnostnej situácii v Iraku. Vyplýva to z tzv. Rokovacích protokolov Pražského hradu, informovali vo štvrtok stanica Radiožurnál a spravodajský portál iROZHLAS.cz.

Podľa hradnej "skartačnej knihy" mali byť pritom zmienené dokumenty zničené až v nasledujúcich rokoch, všímajú si reportéri. Podivnými skartáciami sa zaoberá aj český Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), píše portál Českého rozhlasu iROZHLAS.cz.

Už predtým Radiožurnál informoval, že Pražský hrad skartoval tajnú správu o tom, že za výbuchmi v muničných skladoch v moravskej obci Vrbětice z roku 2014 stoja agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU. Česká polícia sa to podľa reportérov dozvedela, keď chcela preveriť, či sú na dokumente od českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) určenom prezidentovi Milošovi Zemanovi otlačky prstov alebo stopy DNA niekoho nepovolaného, teda či sa s ním neoboznamovali ľudia, ktorí nemali oprávnenie.

Najbližšie okolie Zemana nemá príslušnú bezpečnostnú previerku, aby sa mohlo zoznamovať s tajnými materiálmi – nemá ju poradca prezidenta Martin Nejedlý ani vedúci kancelárie prezidenta Vratislav Mynář.