Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pre americké sankcie rušia Filipíny nákup 16 ruských vrtuľníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Filipíny rušia plánovaný nákup 16 ruských vojenských vrtuľníkov, oznámil v stredu predstaviteľ filipínskej vlády. Dôvodom majú byť americké sankcie zavedené voči Moskve.

Manila 10. augusta (TASR) - Filipíny rušia plánovaný nákup 16 ruských vojenských vrtuľníkov, oznámil v stredu predstaviteľ filipínskej vlády. Dôvodom majú byť americké sankcie zavedené voči Moskve. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Filipíny, ktoré sú dlhoročným spojencom Washingtonu, sa vlani v novembri s Ruskom dohodli na nákupe helikoptér typu Mi-17. Táto ostrovná krajina sa usiluje zmodernizovať svoje vojenské vybavenie.

Hovorca filipínskeho ministerstva obrany Arsenio Andolong povedal, že rezort oficiálne ruší kontrakt, ktorý s Ruskom uzavrela predošlá vláda prezidenta Rodriga Duterteho. K takémuto rozhodnutiu podľa Andolongových slov viedli zmeny v prioritách, ktoré si vyžiadal celosvetový politický vývoj. Ruské veľvyslanectvo v Manile nebolo v spojitosti s vyjadreniami zastihnuteľné.

Spojené štáty a ich spojenci zaviedli voči Moskve rozsiahle sankcie po tom, ako Rusko vo februári spustilo inváziu na Ukrajinu. Cieľom bolo odrezať Rusko od svetového finančného systému a zastaviť aj prostriedky, ktoré mala Moskva k dispozícii na financovanie vojny, píše AFP.

Delfin Lorenzana, ktorý bol ministrom obrany v predošlej vláde, v marci povedal, že Filipíny zálohu na prevoz vrtuľníkov zaplatili pred vypuknutím vojny na Ukrajine a dohoda platí. Lorenzana však minulý týždeň pre médiá povedal, že samotný Duterte sa v posledných dňoch svojho pôsobenia v úrade rozhodol nákup zrušiť.

V úrade ho od júna nahradil Ferdinand Marcos mladší, ktorý zvíťazil v májových prezidentských voľbách.