Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pre Bielorusov platia od 1. júla dohody o voľnejšom vízovom režime

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bielorusi získali možnosť dostať krátkodobé víza pri vstupe do EÚ, pričom vízový poplatok sa zníži na 35 eur a pre určité kategórie cestujúcich sa poplatok ruší.

Brusel 1. júla (TASR) – Od 1. júla nadobudla platnosť dohoda o zjednodušení vízového režimu a dohoda o readmisii medzi EÚ a Bieloruskom. Informovala o tom v stredu Európska komisia, podľa ktorej ide o dôležitý krok pri posilňovaní vzájomnej spolupráce.

Dohoda o zjednodušení vízového režimu umožní občanom EÚ a Bieloruska slobodnejšie cestovať, len čo sa odstránia obmedzenia zavedené v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Readmisná dohoda zase prispeje k riešeniu problému nelegálnej migrácie.

Bielorusi získali možnosť dostať krátkodobé víza pri vstupe do EÚ, pričom vízový poplatok sa zníži na 35 eur a pre určité kategórie cestujúcich sa poplatok ruší. Skráti sa aj lehota potrebná na prijatie rozhodnutia o žiadosti o vízum na konzulárnych úradoch.

Niekoľko kategórií cestujúcich - vrátane novinárov, študentov a členov oficiálnych delegácií - môže získať viacvstupové víza s dlhšou platnosťou (až do 5 rokov). Na preukázanie účelu cesty do EÚ bude potrebné predložiť menej dokumentov ako doteraz.

Bielorusko už jednostranne zaviedlo opatrenia uľahčujúce krátkodobé bezvízové návštevy občanov EÚ prichádzajúcich do Minska.

EÚ a Bielorusko podpísali dohody o zjednodušení vízového režimu a readmisii 8. januára 2020. Európsky parlament udelil súhlas s uzavretím dohôd 13. mája a Rada EÚ formálne uzavrela ich ratifikáciu 27. mája.

Únia okrem Bieloruska už uzavrela dohody o zjednodušení vízového režimu s Albánskom, Arménskom, Azerbajdžanom, Bosnou a Hercegovinou, Čiernou Horou, Gruzínskom, Kapverdmi, Moldavskom, Ruskou federáciou, Severným Macedónskom, Srbskom a Ukrajinou.

S 24 krajinami vrátane Bieloruska má EÚ formálne readmisné dohody alebo praktické dojednania o návrate a readmisii.