Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pre Britániu je najdôležitejšia obchodná dohoda s EÚ, uviedol Johnson

Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Británia by mala opustiť EÚ na konci októbra a Johnson opakuje, že je pripravený zrealizovať brexit aj v prípade, ak Londýn neuzavrie s Bruselom dohodu o odchode.

Londýn 13. augusta (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v utorok vyhlásil, že pre krajinu je najdôležitejšia obchodná dohoda s Európskou úniou (EÚ).

Británia by mala opustiť EÚ na konci októbra a Johnson opakuje, že je pripravený zrealizovať brexit aj v prípade, ak Londýn neuzavrie s Bruselom dohodu o odchode. Najdôležitejšia dohoda o voľnom obchode, ktorú Británia potrebuje uzavrieť, je s EÚ, povedal Johnson v utorok v rozhovore pre Sky News.

"Jednotlivá najväčšia dohoda, ktorú musíme uzavrieť, je dohoda o voľnom obchode s našimi priateľmi a partnermi na druhej strane Lamanšského prielivu," uviedol Johnson.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton v pondelok (12. 8.) povedal, že USA podporia brexit bez dohody, ak sa britská vláda takto rozhodne, a budú sa snažiť čo najrýchlejšie pracovať na obchodnej dohode s Britániou.