Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pre chybu v systéme leteckého úradu v USA meškajú stovky letov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Meškania hlásia najmä na východnom pobreží USA.

Washington 11. januára (TASR) - Na viacerých miestach v Spojených štátoch prichádza v stredu k meškaniu letov v dôsledku počítačového zlyhania v americkom Federálnom leteckom úrade (FAA). Úrad zároveň leteckým spoločnostiam nariadil, aby pozastavili všetky vnútroštátne odlety. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Okolo 7.00 h washingtonského času (13.00 SEČ) bolo oneskorených takmer 1200 vnútroštátnych letov alebo medzinárodných letov smerujúcich z ale alebo do Spojených štátov, vyplýva z údajov webovej stránky FlightAware.com monitorujúcej letovú prevádzku.

Meškania hlásia najmä na východnom pobreží USA. Zákaz pre odlety, ktorý vydala FAA, platí do 9.00 h washingtonského času (15.00 SEČ).

Problém nastal v systéme, ktorý upozorňuje pilotov a letiskový personál na nebezpečenstvo a akékoľvek zmeny v službách letiskového zariadenia. Tento systém upozorňuje letový personál na celý rad záležitostí vrátane prebiehajúcej výstavby na danom letisku, náhlych letových obmedzení alebo poškodené vybavenie letiska.

Systém však v súčasnosti nedokáže spracovávať aktualizované informácie, uvádza agentúra Reuters s odvolaním sa na FAA.

Americký letecký úrad pritom uviedol, že daný problém rieši. "V súčasnosti vykonávame posledné overovacie kontroly a znovu načítavame systém," uvádza FAA.