Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pre koronavírus uzavreli nádvorie pred mešitou al-Aksá v Jeruzaleme

Izraelskí pohraniční policajti stoja pred mešitou Skalný dóm v Starom Jeruzaleme, archívna foto. Foto: TASR/AP

Ide o veľmi zriedkavý krok, ku ktorému nadácia pristúpila v rámci boja proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2.

Jeruzalem 23. marca (TASR) - Nádvorie pred mešitou al-Aksá je od pondelka úplne uzavreté pre verejnosť. Podľa agentúry AFP o tom informovala islamská náboženská nadácia wakf, ktorá spravuje Chrámovú horu v Jeruzaleme.

Ide o veľmi zriedkavý krok, ku ktorému nadácia pristúpila v rámci boja proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Mešita bola pre verejnosť uzavretá už predtým, pripomenula AFP.

Izrael, ktorý kontroluje vstupy do areálu, predtým zablokoval prístup k tejto lokalite - častému ohnisku napätia medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Správcom tohto posvätného miesta je Jordánsko.

Izraelská polícia v uplynulých dňoch obmedzila počet osôb oprávnených vstúpiť na toto posvätné miesto nachádzajúce sa vo východnom Jeruzaleme a vytvorila kontrolné body, cez ktoré môžu do lokality vstupovať iba miestni obyvatelia.

Na nádvorí pred mešitou sa teraz budú môcť modliť len zamestnanci mešity, uvádza sa vo vyhlásení nadácie z nedele.

Izraelské ministerstvo zdravotníctva v nedeľu oznámilo 1071 potvrdených prípadov nakazenia novým koronavírusom a jedno úmrtie na chorobu COVID-19, ktorú koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje.

Palestínska samospráva informovalo, že na okupovanom Západnom brehu sa nakazilo 57 ľudí, zatiaľ čo pásmo Gazy v nedeľu oznámilo prvé dva prípady.