Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pre lesné požiare evakuovali osem obcí v španielskej provincii Zamora

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V boji proti plameňom v Zamore ležiacej pri hraniciach s Portugalskom bolo podľa stanice RTVE nasadených zhruba 220 príslušníkov hasičského zboru a civilnej obrany.

Madrid 17. júna (TASR) - Približne 600 obyvateľov ôsmich dedín v západošpanielskej provincii Zamora v piatok evakuovali v dôsledku lesných požiarov, ktoré už vypukli vo viacerých častiach Španielska. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Požiar zničil okolo 9000 hektárov územia na pohorí Sierra de la Culebra. V boji proti plameňom v Zamore ležiacej pri hraniciach s Portugalskom bolo podľa stanice RTVE nasadených zhruba 220 príslušníkov hasičského zboru a civilnej obrany. Od štvrtka je v tejto oblasti uzavretých viacero ciest.

Podľa odborníkov prírodné požiare spôsobuje sucho, extrémna vlna horúčav s teplotami vyše 40 stupňov Celzia, ktorá v niektorých častiach Španielska trvá už niekoľko dní, a silný vietor. Experti napriek tomu uvádzajú, že väčšie ľudské sídla zatiaľ požiarmi ohrozené nie sú.

Štyri rozsiahle lesné požiare zaznamenali v piatok v Katalánsku na severovýchode Španielska, ktoré zničili dovedna zhruba 3000 hektárov lesa.

V piatok bolo varovanie pred vznikom lesných požiarov vydané vo všetkých 17 autonómnych spoločenstvách Španielska vrátane Baleárskych ostrovov.