Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pre moslimov po celom svete sa začína pôstny mesiac ramadán

Moslimovia sa zhromažďujú, aby vykonali nočnú modlitbu nazývanú „tarawih“ počas prvého dňa moslimského pôstneho mesiaca ramadánu v Turecku v mešite Hagia Sophia v Istanbule v stredu 22. marca 2023. Foto: TASR/AP

Počas ramadánu, jedného z piatich pilierov islamu, sa od veriacich žiada, aby sa od úsvitu do západu slnka zdržali pitia, jedenia, fajčenia a pohlavného styku.

Mekka/Jakarta 23. marca (TASR) - Pre viac než 1,8 miliardy moslimských veriacich po celom svete sa v stredu po západe Slnka začal pôstny mesiac ramadán, ktorý potrvá do 21. apríla, informuje agentúra AP.

Počas ramadánu, jedného z piatich pilierov islamu, sa od veriacich žiada, aby sa od úsvitu do západu slnka zdržali pitia, jedenia, fajčenia a pohlavného styku. Sú tiež nabádali k tomu, aby dávali milodary chudobným.

Moslimovia zvyčajne počas ramadánu usporadúvajú veľké spoločenské a náboženské stretnutia, pričom mešity sú hojne navštevované najmä počas večerných modlitieb. V predchádzajúcich rokoch priebeh pôstneho mesiaca sprevádzali obmedzenia súvisiace s pandémiou covidu.

Tohtoročný ramadán podľa agentúry AP v mnohých islamských krajinách zrejme negatívne ovplyvnia rastúce ceny potravín a ďalších komodít. V Turecku a Sýrii bude okrem toho zatienený utrpením, ktoré spôsobilo februárové ničivé zemetrasenie.

Na presnom termíne začiatku ramadánu sa často jednotlivé moslimské krajiny nezhodnú, keďže sa stanovuje na základe pozorovaní kosáčika nového Mesiaca, tento rok však v tejto otázke panuje široká zhoda.

Stredajší západ Slnka stanovili za začiatok pôstneho mesiaca moslimské autority v Indonézii - najľudnatejšej prevažne moslimskej krajine sveta, ako aj v kolíske islamu Saudskej Arábii a ďalších štátoch Blízkeho východu. Prvým pôstnym dňom ramadánu bude teda štvrtok.

Na konci pôstneho mesiaca ramadán sa tradične slávi íd al-fitr, jeden z najposvätnejších sviatkov v islamskom kalendári.