Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pre nepokoje v Peru opäť uzatvorili komplex Machu Picchu

Machu Picchu Foto: TASR/AP

Pri násilnostiach už zahynulo 46 ľudí vrátane jedného policajta.

Lima 21. januára (TASR) — Z dôvodu pokračujúcich násilných protivládnych protestov bol v Peru opäť uzatvorený prístup k svetoznámym ruinám inkského mesta Machu Picchu. Pozastavená bola aj prevádzka neďalekého medzinárodného letiska v Cuscu. Uviedla to v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na peruánske ministerstvo kultúry.

Ešte pred oznámením o uzatvorení Machu Picchu bola prerušená aj doprava na miestnej železničnej trati, keďže ju na viacerých miestach poškodili demonštranti. V piatok o tom informoval minister cestovného ruchu Luis Fernando Helguero.

V dôsledku toho v mestečku Aguas Calientes, vzdialenom približne šesť kilometrov od Machu Picchu, uviazlo najmenej 400 ľudí vrátane 300 cudzincov.

Peru sužujú nepokoje od 7. decembra, keď bol zosadený a zatknutý ľavicový prezident Pedro Castillo. Demonštranti požadujú odstúpenie jeho nástupkyne Diny Boluarteovej, rozpustenie parlamentu a bezodkladné vypísanie nových volieb.

Pri násilnostiach už zahynulo 46 ľudí vrátane jedného policajta. Na takmer tretine územia Peru úrady vyhlásili výnimočný stav.

Stovky turistov uviazli v oblasti Machu Picchu už v polovici decembra minulého roka.

Komplex Machu Picchu v peruánskych Andách patrí medzi lokality Svetového dedičstva UNESCO a je hlavnou turistikou atrakciou Peru.