Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Belgicku vyhostili pre ohrozenie bezpečnosti imáma najväčšej mešity

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Imámovi bol doručený príkaz opustiť krajinu a bol zároveň informovaný o tom, že má na desať rokov zakázaný vstup do Belgicka.

Brusel 13. januára (TASR) - Belgicko vlani v októbri vyhostilo hlavného imáma mešity Al-Khalil v bruselskej štvrti Molenbeek, ktorá je najväčšou mešitou v krajine. Imám Mohamed Toujgani nevyužil právnu možnosť odvolať sa a Belgicko už opustil, uviedla vo štvrtok tlačová agentúra Belga.

Povolenie na pobyt imámovi Toujganimu, ktorý je marockého pôvodu, vlani v októbri zrušil štátny tajomník pre azyl a migráciu Sammy Mahdi. Rozhodol sa tak na základe informácií bezpečnostných služieb, podľa ktorých v spojitosti s moslimským duchovným existovali známky "vážneho ohrozenia národnej bezpečnosti".

Imámovi bol doručený príkaz opustiť krajinu a bol zároveň informovaný o tom, že má na desať rokov zakázaný vstup do Belgicka. Kancelária štátneho tajomníka medzitým oznámila, že už uplynula bežná odvolacia lehota, ktorú mohol Toujgani využiť. Flámska televízna stanica VRT v tejto súvislosti informovala, že vyhostený imám už územie Belgicka opustil.

"V minulosti sme poskytli príliš veľký priestor radikálnym kazateľom. Tento muž bol pravdepodobne najvplyvnejším kazateľom v Belgicku. Naším rozhodnutím vysielame jasný signál: nebudeme tolerovať tých, ktorí rozdeľujú spoločnosť a ohrozujú našu národnú bezpečnosť," vyhlásil Mahdi.

Belga upozornila, že Toujgani ako hlavný imám mešity Al-Khalil mal osobitný vplyv na islamskú komunitu v Bruseli. V Belgicku žil od roku 1982, stále však mal iba marockú štátnu príslušnosť a nehovoril ani po francúzsky, ani po flámsky. Už v roku 2009 na seba upriamil tento vplyvný imám pozornosť úradov, keď sa objavil videozáznam, na ktorom žiadal, aby pálili "sionistov-utláčateľov".





(spravodajca TASR Jaromír Novak)