Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pre omikron zrejme zrušia fašiangový sprievod v Kolíne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o jedno z najznámejších fašiangových podujatí v Nemecku, ktoré za bežných okolností priláka státisíce ľudí.

Berlín 27. decembra (TASR) - Pre šírenie koronavírusového variantu omikron sa najbližšie zrejme neuskutoční tradičný fašiangový sprievod na takzvaný Ružový pondelok (pred Popolcovou stredou) v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Ide o jedno z najznámejších fašiangových podujatí v Nemecku, ktoré za bežných okolností priláka státisíce ľudí, uvádza v pondelok agentúra DPA.

Kabaretné predstavenia Stunksitzung, ktoré tiež patria ku koloritu kolínskeho karnevalu, zrušili už druhý rok po sebe. "Celkovo 46 predstavení bolo takmer úplne vypredaných. Predalo sa viac než 50.000 lístkov," informovali v pondelok organizátori. Účinkujúci strávili takmer pol roka prípravou podujatia, avšak jeho usporiadanie v súčasnej situácii by nebolo bezpečné, dodali organizátori.

Pre pandémiu sa nebude konať ani tradičná trojkráľová Ľadová stávka v Brémach, oznámil v pondelok riaditeľ podujatia Patrick Wendisch. Ľadová stávka sa v Brémach koná každoročne 6. januára napoludnie už takmer 200 rokov.

Predmetom stávky je, či rieka Vesera "stojí, alebo plynie" – teda či zamrzla, alebo nie. Arbitrom je krajčír, ktorý má cez rieku prejsť s horúcou žehličkou a suchou nohou. Keďže Vesera už viac než polstoročie nezamrzla, krajčír prechádza na druhú stranu na loďke.