Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pre poškodenie kyslíkového potrubia zomrelo 9 pacientov s COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

S počtom 165.650 úmrtí v súvislosti s koronavírusom je Rusko krajinou s najvyšším počtom obetí s COVID-19 v Európe.

Moskva 9. augusta (TASR) - Deväť pacientov s koronavírusom zomrelo v pondelok v ruskej republike Severné Osetsko po tom, čo v nemocnici v metropole Vladikavkaz došlo k prasknutiu kyslíkového potrubia, uviedli miestne úrady. Informuje o tom agentúra AFP.

"Deväť pacientov s koronavírusom zomrelo v dôsledku nedostatku kyslíka" v nemocnici vo Vladikavkaze, citovali ruské médiá vyhlásenie miestneho ministerstva zdravotníctva.

Regionálne ministerstvo zdravotníctva informovalo, že 71 pacientov sa v čase incidentu nachádzalo na jednotke intenzívnej starostlivosti nemocnice vo Vladikavkaze vrátane 13 pacientov na "mechanickej ventilácii". Všetkých deväť pacientov s covidom, ktorí zomreli, bolo napojených na ventiláciu, dodalo ministerstvo.

Severoosetský prezident Sergej Menjailo uviedol, že pľúca všetkých deviatich obetí utrpeli "90-percentné poškodenie" ešte pred prerušením prívodu kyslíka. Preto je podľa neho predčasné pripisovať ich úmrtie incidentu s poškodením potrubia.

Problém bol podľa neho "promptne objavený a eliminovaný do 30 až 40 minút" a zvyšok pacientov bol premiestnený ku "kyslíkovým fľašiam a iným zdrojom kyslíka". Severné Osetsko podľa neho nemá žiaden problém v zásobovaní svojich nemocníc kyslíkom, citovala agentúra AFP.

Rusko zaznamenalo už niekoľko incidentov v nemocniciach, ktoré počas pandémie viedli k úmrtiam pacientov. V júni prišli o život traja ľudia počas požiaru v nemocnici v meste Rjazaň juhovýchodne od Moskvy. Príčinou požiaru mala byť porucha na ventilácii. Niekoľko ľudí zahynulo aj v máji minulého roka pri požiaroch nemocníc v Moskve a Petrohrade; takisto v dôsledku pokazenej ventilácie.

S počtom 165.650 úmrtí v súvislosti s koronavírusom je Rusko krajinou s najvyšším počtom obetí s COVID-19 v Európe. Zaregistrovalo tiež 6.5 milióna prípadov nákazy, čo je štvrtý najvyšší počet na svete, vyplýva z bilancie AFP.