Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pre prílev migrantov z Kuby uzatvorili národný park pri Floride

Na archívnej snímke zo 17. mája 2022 kubánska a americká vlajka vejú pred americkým veľvyslanectvom v Havane. Foto: TASR/AP

Od začiatku októbra do konca decembra 2022 americká pobrežná stráž zadržala viac ako 3700 Kubáncov.

Washington 3. januára (TASR) — Národný park Dry Tortugas, súostrovie ležiace západne od amerického štátu Florida, zostane až do odvolania uzavretý z dôvodu rastúceho počtu lodí privážajúcich migrantov z Kuby. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AFP, odvolávajúcej sa na americké úrady.

Národný park, známy svojou pevnosťou Fort Jefferson, leží približne 110 kilometrov západne od mesta Key West a okolo 160 kilometrov severne od kubánskeho hlavného mesta Havana.

Správa národného parku uviedla, že bol dočasne uzatvorený, kým "orgány činné v trestnom konaní a zdravotnícky personál poskytnú starostlivosť a koordinujú prepravu približne 300 migrantov, ktorí dorazili do parku za ostatných niekoľko dní, na (ostrov) Key West".

Poznamenala, že vyššie počty migrantov z Kuby boli zaznamenané aj na iných ostrovoch národného parku Dry Tortugas.

Z Kuby, ktorá zažíva najhoršiu hospodársku krízu od 90. rokov 20. storočia, odišiel za posledný rok rekordný počet obyvateľov do Spojených štátov. Väčšina z nich sa tam dostala po súši cez Mexiko.

Od začiatku októbra do konca decembra 2022 americká pobrežná stráž zadržala viac ako 3700 Kubáncov.