Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pre silné dažde v Saudskej Arábii sú uzatvorené cesty do Mekky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Zimné dažde a povodne postihujú Džiddu takmer každoročne. Tamojší obyvatelia sa už dlho sťažujú na nevyhovujúcu mestskú infraštruktúru.

Rijád 24. novembra (TASR) - Silné dažde v saudskoarabskom prístavnom meste Džidda spôsobili vo štvrtok omeškanie letov, uzatvorenie prístupových komunikácií do pútnického mesta Mekka a zrušenie vyučovania v školách. Informovali o tom tamojšie médiá. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Džidda, ktorá má približne štyri milióny obyvateľov, je často označovaná za "bránu do Mekky" – najposvätnejšieho miesta islamu, kde každoročne prichádzajú tisícky pútnikov na púte hadždž a umra.

Medzinárodné letisko kráľa Abdulazíza v Džidde vyhlásilo, že "z dôvodu poveternostných podmienok boli presunuté odlety niekoľkých lietadiel". Na záberoch z Džiddy sú zobrazené ulice zaplavené vodou, čo komplikuje mestskú dopravu.

Agentúra AFP pripomína, že v Saudskej Arábii bolo vo štvrtok už aj tak zatvorených veľa škôl. "Prázdniny" nariadil kráľ Salmán po nečakanej výhre saudskoarabského tímu nad mužstvom Argentíny na majstrovstvách sveta vo futbale v Katare.

Zimné dažde a povodne postihujú Džiddu takmer každoročne. Tamojší obyvatelia sa už dlho sťažujú na nevyhovujúcu mestskú infraštruktúru.