Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pre skorý začiatok sezóny požiarov evakuovali v Španielsku stovky ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vlani postihli Španielsko najhoršie lesné požiare od začiatku meraní. Služba Európskej únie pre sledovanie klímy Copernicus zaznamenala vlani v Španielsku 493 lesných požiarov.

Madrid 24. marca (TASR) - Vo východošpanielskej provincii Castellón museli pre veľký lesný požiar evakuovať stovky ľudí. Sezóna lesných požiarov sa tak v Španielsku začala tento rok predčasne, informuje TASR podľa správ agentúr AP a DPA.

Lesný požiar vypukol vo štvrtok a jeho plamene už pohltili asi 1000 hektárov, uviedol prezident regionálnej vlády Ximo Puig. Požiar sa začal "veľmi skoro na jar a od svojho začiatku je veľmi nenásytný". Podľa Puiga sú dôsledky klimatických zmien nepopierateľné.

Podľa záchranných zložiek už museli v dôsledku požiaru evakuovať približne 1500 ľudí vrátane domova dôchodcov.

V piatok ráno hasili požiar štyri vrtuľníky a vyše 600 hasičov a vojakov. Podľa agentúry DPA bolo do hasenia požiaru celkovo nasadených asi 20 vrtuľníkov a lietadiel.

Štátna meteorologická agentúra (AEMET) uviedla, že "vzhľadom na skoré ročné obdobie nepriaznivé počasie umožňuje rýchle šírenie ohňa". Teplota vzduchu dosahovala v provincii Castellón v čase vypuknutia požiaru 25 stupňov Celzia a vlhkosť ovzdušia klesla pod 30 percent pre nezvyčajne suchú zimu.

Riziko vzniku ďalších požiarov v Castellóne úrady klasifikovali v piatok ako extrémne vysoké.

Vlani postihli Španielsko najhoršie lesné požiare od začiatku meraní. Služba Európskej únie pre sledovanie klímy Copernicus zaznamenala vlani v Španielsku 493 lesných požiarov, ktoré spálili plochu vyše 3000 štvorcových kilometrov.