Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pre smrť štyroch ľudí v zábavnom parku zaplatí firma miliónovú pokutu

Policajti vyšetrujú na mieste nehody v zábavnom parku Dreamworld v meste Gold Coast na východe Austrálie 25. septembra 2016. Prevádzkovateľovi tematického zábavného parku Dreamworld v meste Gold Coast na východe Austrálie udelil súd pokutu 2,5 milióna dolárov za nedodržanie bezpečnostných predpisov. V dôsledku toho zahynuli v roku 2016 štyria ľudia. Foto: TASR/AP

K nehode došlo na atrakcii, ktorá simuluje splavovanie divokej rieky.

Sydney 28. septembra (TASR) - Prevádzkovateľovi tematického zábavného parku Dreamworld v meste Gold Coast na východe Austrálie udelil súd pokutu 2,5 milióna dolárov za nedodržanie bezpečnostných predpisov. V dôsledku toho zahynuli v roku 2016 štyria ľudia. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

"Spoločnosť Ardent Leisure Group prijíma zodpovednosť za túto tragédiu bez výhrad či námietok," uviedli predseda spoločnosti Gary Weiss a výkonný riaditeľ jej tematických parkov John Osborne.

K nehode došlo na atrakcii, ktorá simuluje splavovanie divokej rieky. Dva člny sa zrazili a prevrátili po tom, ako došlo k poruche vodného čerpadla, čo znížilo hladinu vody na nebezpečnú úroveň. Medzi obeťami boli dvaja muži a dve ženy. Jeden muž a žena boli súrodenci.

Úrady udelili spoločnosti Ardent pokutu, keď tento rok zistili, že v zábavnom parku ignorovali varovania a neurobili adekvátne bezpečnostné kontroly. Celá záležitosť sa následne dostala k prokurátorovi, ktorý proti spoločnosti vzniesol obvinenie z porušenia bezpečnostných predpisov na pracovisku.

Pokuta nariadená súdom bola nižšia než maximálna možná pokuta vo výške zhruba 3,2 milióna dolárov, ktorú je v tejto veci podľa zákona možné udeliť. Spoločnosť Ardent už za tento incident zaplatila približne 3,5 milióna dolárov vo viac ako 20 súdnych sporoch o náhradu škody, uviedli médiá.