Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pre štrajk dispečerov prevzala kontrolu nad letiskom v Tirane armáda

Ilustračné foto. Foto: TASR TV

Štrajk zamestnancov letiska spôsobil zrušenie všetkých stredajších letov, ako aj tých, ktoré boli naplánované na štvrtok ráno vrátane lietadla vezúceho vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Tirana 8. apríla (TASR) - Kontrolu nad letiskom v albánskom hlavnom meste Tirana prevzali v stredu vojaci po tom, čo polícia zadržala približne 20 štrajkujúcich dispečerov letovej prevádzky. Protest spôsobil okrem iného i meškanie dodávok vakcín proti koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

Albánsko nasadilo vojakov v stredu večer, aby zaistili kontrolu nad letiskom, ktoré je "mimoriadne dôležité pre bezpečnosť štátu", uviedla ministerka pre infraštruktúru Belinda Ballukuová.

Štrajk zamestnancov letiska spôsobil zrušenie všetkých stredajších letov, ako aj tých, ktoré boli naplánované na štvrtok ráno vrátane lietadla vezúceho vakcíny proti ochoreniu COVID-19. "Pre pozastavenie letov na (letisku) Rinas sme nemohli v stredu dostať dodávku vakcín," povedal albánsky premiér Edi Rama s tým, že vzácna je každá sekunda.

Rama obvinil z podpory štrajku opozičné strany, ktoré podľa neho takto blokujú letisko a bránia doručeniu dodávky vakcín potrebných na boj proti koronavírusu. Pohrozil i tým, že pracovníci, ktorí zotrvajú v štrajku, môžu prísť o zamestnanie. Podľa ministra dopravy Nika Peleshiho by ich mohol nahradiť personál zo zahraničia.

Letoví dispečeri žiadajú zvýšenie platov po tom, čo sa ich mzdy pre koronavírusovú pandémiu vlani znížili o 62 percent.

Prokuratúra v Tirane uviedla, že voči osobám zodpovedným za štrajk začala vyšetrovanie pre "zneužitie právomocí". V prípade preukázania viny im hrozí odňatie slobody do siedmich rokov.

Vo štvrtok sa podľa Ballukuovej obnovili humanitárne, núdzové, zdravotné, diplomatické, štátne či vojenské lety a v piatok ráno budú znova spustené i komerčné lety, napísala agentúra AP.