Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pre zaobchádzanie s rodičkou a jej dieťaťom odstúpil premiér Mongolska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odchádzajúci premiér už v minulosti prežil hlasovanie parlamentu o jeho odvolaní v roku 2018 pre korupčný škandál, rok po tom, čo jeho predchodcu odvolali pre obvinenia z korupcie.

Ulanbátar 21. januára (TASR) - Mongolský premiér Uchnaagijn Chürelsüch vo štvrtok rezignoval po protestoch a rozhorčení verejnosti nad liečením rodičky a jej novonarodeného dieťaťa, uviedla agentúra AFP.

Vnútrozemské Mongolsko hlásilo v minulom roku po zavedení prísnych hraničných kontrol iba niekoľko prípadov ochorenia COVID-19, v novembri však aj v tejto krajine zavádzali lockdowny a obmedzenia.

Hnev sa tento týždeň vystupňoval po tom, ako v televízii zverejnili snímky novorodičky v sanitke, ktorú presúvali na infekčné oddelenie iba v nemocničnej pyžame a plastových papučiach napriek tomu, že teplota klesla pod mínus 25 stupňov. Video ženy s malým dieťaťom vyvolalo prudkú kritiku čiastočne preto, že mongolské tradície kážu, že čerstvé mamičky by sa počas prvého mesiaca po pôrode mali vyhýbať studenému počasiu a studenému jedlu.

V stredu sa približne 5000 väčšinou mladých demonštrantov zhromaždilo na námestí pred vládnymi budovami v hlavnom meste nesúc balíčky, ktoré predstavovali novorodencov.

V stredu sa premiér v mene vlády ospravedlnil a povedal, že odstúpi. "Bohužiaľ, urobili sme chybu," pripustil vo štvrtok. "Bolo ťažké pozerať sa na mamičku, ako trpí. Ako premiér musím prevziať zodpovednosť."

V tejto súvislosti v stredu večer odstúpili aj vicepremiér zodpovedný za pandemické opatrenia v krajine, nasledovaný ministrom zdravotníctva aj riaditeľom nemocnice. 

Politická nestabilita je stálym problémom mladej demokracie, ktorá prijala svoju prvú ústavu v roku 1992, po desiatkach rokov komunistickej vlády. 

Odchádzajúci premiér už v minulosti prežil hlasovanie parlamentu o jeho odvolaní v roku 2018 pre korupčný škandál, rok po tom, čo jeho predchodcu odvolali pre obvinenia z korupcie. Po odstúpení premiéra Uchnaagijna Chürelsücha ostáva na čele krajiny prezident  Chaltmágín Battulg.

Chürelsüch už predtým zverejnil svoj zámer kandidovať tento rok v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. V jeho prejave pri rezignácii povedal, že "stratil vieru" v prezidenta ako hlavu štátu.