Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pre záplavy vyhlásili v Srbsku výnimočný stav v 52 obciach

Autá jazdia po zaplavenej ceste v meste Adrani pri Kraljeve v Srbsku v piatok 16. júna 2023. Niektoré časti Balkánu postihli silné záplavy spôsobené silným a vytrvalým dažďom. Foto: TASR/AP

Zatopené boli stovky domov a ubytovacích zariadení, verejných inštitúcií vrátane nemocníc a tisíce hektárov pôdy. Rozsiahle škody utrpela aj cestná infraštruktúra.

Belehrad 17. júna (TASR) - Pre husté lejaky evakuovali v Srbsku vyše 200 ľudí a výnimočný stav vyhlásili v 52 mestách a obciach. Prívalové dažde zapríčinili za necelých 48 hodín záplavy a zosuvy pôdy, zničili mosty a cesty a poškodili miestnu infraštruktúru. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra HINA.

Situácia je najkritickejšia v oblasti stredosrbského mesta Kraljevo, kde zaplavilo desiatky domov, a most na ceste vedúcej do juhovýchodného Srbska bol zničený.

V Kragujevaci zaplavilo mestskú nemocnicu a tá musela zmeniť svoj pracovný režim, takže prijímala iba naliehavé prípady.

Záplavová vlna sa pohybuje smerom na juh balkánskej krajiny.

Podľa správ srbskej verejnoprávnej stanice RTS hasiči a záchranári zasahujú v stredných a západných obciach, kde sa miestne rieky a ďalšie vodné toky vyliali z korýt. Pomáhajú napríklad v mestách a dedinách Jagodina, Trstenik, Brus, Kosjerič a Sokobanja.

Zatopené boli stovky domov a ubytovacích zariadení, verejných inštitúcií vrátane nemocníc a tisíce hektárov pôdy. Rozsiahle škody utrpela aj cestná infraštruktúra.

Štátna hydrometeorologická služba varovala, že husté lejaky sa očakávajú tiež v sobotu na východe a juhovýchode Srbska. Predpovedala, že zvýšené hladiny budú na najmenej troch riekach na východe Srbska, prípadne si situácia vyžiada zavedenie núdzových opatrení na ochranu pred záplavami.

Zrážky podľa predpovedí meteorológov v nedeľu popoludní ustanú.