Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie Maďarska nečakane klesol

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ekonómovia pritom počítali s jeho zvýšením na 1,76 miliardy eur.

Budapešť 23. septembra (TASR) - Prebytok bežného účtu platobnej bilancie Maďarska v 2. kvartáli 2015 nečakane klesol a prekvapil ekonómov, ktorí predpovedali, že sa naopak zvýši. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na údaje maďarskej centrálnej banky.

Bežný účet platobnej bilancie je najkomplexnejším ukazovateľom obchodnej aktivity danej krajiny, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky.

Čo sa týka Maďarska, prebytok jeho bežného účtu sa za tri mesiace do konca júna znížil na 1,04 miliardy eur z 1,46 miliardy eur v prvých troch mesiacoch roka. Ekonómovia pritom počítali s jeho zvýšením na 1,76 miliardy eur. Ale vlani v 2. kvartáli vykázalo Maďarsko prebytok bežného účtu platobnej bilancie len 110 miliónov eur, takže tohoročný výsledok je podstatne lepší.

Z údajov centrálnej banky ďalej vyplýva, že kladné saldo Maďarska v obchode s tovarom a so službami v 2. kvartáli kleslo na 2,2 miliardy eur z 2,5 miliardy eur v 1. štvrťroku. A zároveň schodok primárnych výnosov sa prehĺbil na 1,16 miliardy eur zo 738 miliónov eur, ale deficit sekundárnych príjmov strmo klesol na 35 miliónov eur z 320 miliónov eur v 1. kvartáli roka.

Na druhej strane prebytok na kapitálovom účte Maďarska v sledovanom období vzrástol na 1,3 miliardy eur z 1,05 miliardy eur.