Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pred 20 rokmi došlo v Ľvove k tragédii pri leteckej prehliadke

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Niekoľkoročné vyšetrovanie viedlo k zisteniu, že vinu niesli hlavný pilot Volodymyr Toponar a jeho kopilot Jurij Jegorov, ktorí sa katapultovali a nehodu prežili.

Ľvov 27. júla (TASR) - Mala to byť veľkolepá oslava 60. výročia vzniku ukrajinského 14. Leteckého zboru. Na letisku neďaleko ukrajinského mesta Ľvov sa však zmenila na dosiaľ najväčšie letecké nešťastie, k akému kedy došlo počas leteckej prehliadky. Tragédia, ktorá sa odohrala 27. júla 2002, si vyžiadala 77 obetí vrátane 28 detí, pričom viac ako 500 ľudí utrpelo zranenia.

K tragédii na vojenskom letisku Sknyliv na okraji Ľvova došlo krátko pred poludním SELČ, keď sa pri predvádzaní prvkov vysokej pilotáže zrútilo medzi divákov lietadlo Su-27, ktoré sa následne valilo po zemi ako žeravá guľa. Stíhačka totiž zavadila krídlom v malej výške o stromy a následne o lietadlá, ktoré si pozerali návštevníci prehliadky.

Pri dopade 30-tonového kolosu na zem došlo k mohutnej explózii. Požiar ukrajinskí hasiči zvládli až po vyše hodinovom úsilí. Podľa záchranárov z miesta nešťastia nespôsobil najviac obetí na životoch ani tak dopad lietadla a jeho následná explózia, ako odtrhnutá chvostová časť jedného z lietadiel, ktoré stáli na zemi.

Miesto havárie ešte v ten večer navštívil ukrajinský prezident Leonid Kučma, ktorý prerušil dovolenku na Kryme.

Niekoľkoročné vyšetrovanie viedlo k zisteniu, že vinu niesli hlavný pilot Volodymyr Toponar a jeho kopilot Jurij Jegorov, ktorí sa katapultovali a nehodu prežili. Podľa vyšetrovateľov si mali byť vedomí toho, kde presne sa nachádzajú, prípadne rýchlejšie zareagovať, aby sa pristávacej ploche ešte vyhli. Piloti boli obvinení z porušenia letových pravidiel, z nedostatku profesionality a z nedbanlivosti.

V roku 2005 odsúdil vojenský súd za neuposlúchnutie rozkazov, nedbanlivosť a porušenie letových pravidiel pilota Toponara na 14 rokov väzenia a odškodnenie pozostalým v hodnote 7,2 milióna hrivien (viac ako 190.000 eur). Kopilot Jegorov bol odsúdený na osem rokov väzenia a odškodnenie 2,5 milióna hrivien (vyše 67.000 eur). Odsúdení boli aj štyria generáli, ktorých však v roku 2008 súd oslobodil.

Letecké nešťastie na Ukrajine prekonalo svojou tragickou bilanciou nehodu z 28. augusta 1988 v nemeckom Ramsteine. Na americkej leteckej základni sa počas leteckej prehliadky vtedy zrazili lietadlá talianskej akrobatickej skupiny Frecce Tricolori, ktoré pri dopade medzi divákov usmrtili 70 osôb.