Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pred 54 rokmi sa pred Národným múzeom v Prahe upálil Jan Palach

Ján Palach Foto: TASR

Na mieste pred historickou budovou Národného múzea sa 16. januára 1969 dvadsaťročný Palach polial benzínom a zapálil.

Praha 16. januára (TASR) – Pred 54 rokmi sa v Prahe na Václavskom námestí upálil študent histórie a politickej ekonómie Jan Palach. Svojím činom chcel spoločnosť prebudiť z letargie po okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy v auguste 1968. V Prahe si jeho pamiatku uctili najvyšší ústavní činitelia, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Úctu prišiel Palachovi vzdať český premiér Petr Fiala. Sloboda a demokracia sú podľa neho veľké hodnoty, za ktoré je nutné bojovať aj konkrétnymi činmi. "Niekedy sú veľké a neopakovateľné, ako bol čin Jana Palacha, a niekedy stačí, keď ideme k voľbám a sme aktívni v občianskom živote," uviedol na Twitteri.

Kvety k pamätníku položili aj zástupcovia Senátu a Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Podľa predsedníčky PSP ČR Markéty Pekarovej Adamovej jeho čin nebol márny. "Položil najvyššiu obetu a stal sa symbolom pre všetky nasledujúce generácie," uviedla a pripomenula "Palachov týždeň". Ten bol podľa jej slov jednou zo zásadných udalostí, ktoré napomohli k pádu totalitného režimu.

Za takzvaný Palachov týždeň je označované obdobie od 15. do 21. januára 1989, počas ktorého sa v Prahe uskutočnili protestné akcie proti komunistickému režimu. Verejná bezpečnosť a Ľudové milície tieto protesty rozháňali slzným plynom a vodnými delami, ich účastníkov bili obuškami.

Na mieste pred historickou budovou Národného múzea sa 16. januára 1969 dvadsaťročný Palach polial benzínom a zapálil. Okoloidúci ho začali hasiť kabátmi a zakrátko ho odviezla sanitka do nemocnice. O tri dni neskôr tam na následky ťažkých popálenín zomrel. Palachov čin mal mimoriadny ohlas nielen vo vtedajšom Československu, ale aj v zahraničí.

K podobnému kroku sa krátko potom odhodlali aj ďalší, napríklad Jan Zajíc, Josef Hlavatý, Evžen Plocek či Michal Lefčík v Košiciach.