Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pred 90 rokmi sa narodil uznávaný právnik a ombudsman Otakar Motejl

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V normalizačných rokoch obhajoval v politických súdnych procesoch viacerých disidentov a kritikov komunistického režimu.

Praha/Bratislava 9. septembra (TASR) - Funkciu Verejného ochrancu práv - ombudsmana zastával Otakar Motejl od vzniku tohto úradu v Českej republike (ČR) v roku 2000. Predtým pôsobil ako minister spravodlivosti a tiež ako predseda Najvyššieho súdu ČR. Uznanie si získal už pred Novembrom 1989, keď ako právnik zastupoval viacerých disidentov a kritikov komunistického režimu. V sobotu 10. septembra uplynie 90 rokov od jeho narodenia.

Otakar Motejl sa narodil 10. septembra 1932 v Prahe. Po ukončení štúdia na pražskej Právnickej fakulte Univerzity Karlovej pracoval ako advokát v Banskej Bystrici, Krupine, Banskej Štiavnici, Kremnici, Kladne a v Prahe. V rokoch 1966 - 1968 bol vedeckým pracovníkom Právnického ústavu ministerstva spravodlivosti. Sudcom Najvyššieho súdu Československej socialistickej republiky (ČSSR) sa stal v roku 1968, odkiaľ však po dvoch rokoch odišiel a až do januára 1990 vykonával advokátsku prax.

V normalizačných rokoch obhajoval v politických súdnych procesoch viacerých disidentov a kritikov komunistického režimu. Okrem iných aj členov dnes už legendárnej undergroundovej skupiny Plastic People of the Universe.

V roku 1990 sa stal sudcom Najvyššieho súdu (NS) Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR). Po rozdelení ČSFR na dva samostatné štáty v roku 1993, bol do roku 1998 predsedom Najvyššieho súdu ČR. Dva roky pôsobil aj ako český minister spravodlivosti. Činnosť v tejto funkcii však ukončil v roku 2000, keď bol 18. decembra 2000 Poslaneckou snemovňou ČR zvolený za prvého Verejného ochrancu práv občanov. Na druhé funkčné obdobie ho opätovne zvolili v roku 2006.

Podarilo sa mu vybudovať z úradu ombudsmana inštitúciu, ktorá sa v prieskumoch verejnej mienky tešila stabilne vysokej podpore a získal pre ňu aj rešpekt politikov, z ktorých mnohí boli k jej vytvoreniu skeptickí.

Otakara Motejla ocenila v roku 1991 Federálna asociácia amerických právnikov Medzinárodnou cenou za ochranu ľudských práv (International Human Rights Award). O štyri roky neskôr získal od Jednoty českých právnikov striebornú medailu Antonína Randy. V roku 2000 ho francúzsky prezident menoval komandérom Radu čestnej légie. Českou advokátskou komorou a spoločnosťou EPRAVO.CZ bol v roku 2009 uvedený do Právnickej siene slávy za celoživotné dielo a výnimočný prínos českému právu.

Renomovaný právnik Otakar Motejl zomrel 9. mája 2010 v Brne. Jeho nástupcom vo funkcii českého ombudsmana bol v rokoch 2010 - 2013 Pavel Varvařovský. V súčasnosti funkciu Verejného ochrancu práv v ČR zastáva Stanislav Křeček.

V roku 2010 vznikol z iniciatívy Nadácie Open Society Fund Praha Fond Otakara Motejla. Ten podporuje české neziskové organizácie, ktoré bojujú proti korupcii a snažia sa o transparentné a poctivé prostredie v Česku.