Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pred ambasádami v Moskve demonštrovali prokremeľskí aktivisti

Ľudia kráčajú po moskovskom Červenom námestí popri Spasskej veži, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zhromaždenia sa konali okrem iného pred ambasádami Nemecka, USA, Veľkej Británie, Francúzska a Poľska.

Moskva 18. marca (TASR) — Pri príležitosti deviateho výročia anexie ukrajinského polostrova Krym sa prokremeľskí demonštranti v sobotu zišli v Moskve pred veľvyslanectvami 20 krajín, ktoré Rusko označuje za "nepriateľské". Informovala o tom agentúra AFP.

Zhromaždenia sa konali okrem iného pred ambasádami Nemecka, USA, Veľkej Británie, Francúzska a Poľska. Organizovalo ich mládežnícke hnutie Molodaja gvardija (Mladá garda), mládežnícka organizácia prokremeľskej strany Jednotné Rusko. Tieto krajiny podľa nej „podporujú Ukrajinu (...) a aktívne dodávajú smrtiace zbrane ukrajinskému režimu“.

Predseda organizácie Anton Demidov pred americkým veľvyslanectvom, kde sa zišlo okolo 400 ľudí držiacich plagáty s nápismi ako "Krym s Ruskom navždy" alebo "Spojené štáty rozosievajú smrť", vyhlásil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident USA Joe Biden chcú pomocou týchto zbraní opäť ovládnuť Krym.

Podobná demonštrácia, na ktorej sa zúčastnilo približne 200 ľudí, sa konala aj pred britským veľvyslanectvom.

Mladá garda tvrdí, že na všetky protesty pred ambasádami prišlo okolo 5000 ľudí.

Pred deviatimi rokmi boli Krym a mesto Sevastopol na základe výsledkov referenda vyhlásené za subjekty Ruskej federácie. Ukrajina ani väčšina medzinárodného spoločenstva tento krok neuznávajú.

Na Krym v sobotu pricestoval ruský prezident Vladimír Putin. Jeho návšteva nebola vopred ohlásená, no predpokladá sa, že súvisí s výročím anexie.