Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Pred budovou parlamentu v Kyjeve vybuchol granát

Konflikt medzi políciou a demonštrantmi po hlasovaní v ukrajinskom pralamente v pondelok, 31. augusta 2015 Foto: TASR/AP

Podľa informácií ukrajinských médií granát explodoval uprostred kordónu policajtov a členov národnej gardy.

Kyjev 31. augusta (TASR/Teraz.sk) - Počas protestu nacionalistických demonštrantov, zameraného proti hlasovaniu o reforme ukrajinskej ústavy, vybuchol dnes pred budovou sídla parlamentu v Kyjeve granát.



Podľa informácií ukrajinských médií granát explodoval uprostred kordónu policajtov a členov národnej gardy. Približne 100 príslušníkov ukrajinských bezpečnostných síl utrpelo zranenia.



Starosta Kyjeva Vitalij Kličko bezprostredne po útoku informoval o smrti jedného príslušníka národnej gardy. "Podľa mojich informácií zomrel pri výbuchu jeden policajt," s odvolaním sa na dôveryhodný zdroj oznámil Kličko podľa agentúry Ukrinform vo vysielaní televízneho kanála 112 Ukrajina.

"Jeden z vojakov Národnej gardy zomrel po zásahu strelnou zbraňou do srdca... Okrem granátov títo provokatéri používali strelné zbrane a potajme strieľali," napísal Poslanec Anton Heraščenko, poradca ministra vnútra Arsena Avakova.



Podľa AP sa dostalo do potýčok s nasadenými policajtmi a príslušníkmi národnej gardy približne 100 "aktívnych demonštrantov", väčšinou prívržencov nacionalistickej strany Sloboda zastúpenej v parlamente iba niekoľkými poslancami. Zatiaľ nie je známe, či si násilie vyžiadalo zranenia aj medzi protestujúcimi.

Ukrajinský parlament hlasoval dnes v prvom kole za návrh zákona o reforme ústavy, na základe ktorej získajú tamojšie východné oblasti zvláštne postavenie. Návrh ústavnej reformy, ktorý počíta s decentralizáciou moci, pochádza z dielne ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Dokument prešiel s podporu poslancov z prezidentovej strany Blok Petra Porošenka - Solidarita (BPP) a vlády, pričom získal o 39 hlasov viac, ako je stanovené kvórum.