Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Iráne sa protestovalo proti karikatúram Chameneího

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí počas prejavu, ktorý odvysielala iránska štátna televízia v Teheráne vo štvrtok 9. apríla 2020. Ajatolláh Alí Chameneívo štvrtok naznačil, že počas moslimského pôstneho mesiaca ramadán by mohli byť v dôsledku pandémie koronavírusu zakázané verejné zhromaždenia. Irán je z hľadiska ochorenia spôsobeného novým druhom koronavírusu najviac postihnutou krajinou v oblasti Blízkeho východu. Výskyt ochorenia COVID-19 tam prvýkrát potvrdili 19. februára. Foto: TASR/AP

Pred francúzskou ambasádou sa konal protest proti karikatúram najvyššieho iránskeho vodcu, ktoré zverejnil francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo.

Teherán 8. januára (TASR) - Desiatky Iráncov, väčšinou poslucháčov náboženských škôl, v nedeľu protestovali pred francúzskym veľvyslanectvom v Teheráne proti karikatúram najvyššieho iránskeho vodcu Alího Chameneího, ktoré v stredu zverejnil francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo. Ako informovali novinári z agentúry AFP, demonštranti na mieste pálili francúzske vlajky.

Dav ľudí skandoval "Francúzsko, hanbi sa!". Zúčastnení mávali iránskymi vlajkami a držali portréty Chameneího a transparenty s nápisom "Svoj život obetujem lídrovi" a "Hanba Charlie Hebdo". "Prišiel som podporiť moju revolúciu, môjho lídra," povedal 17-ročný študent náboženskej školy.

Podobné protesty sa konali aj v iránskom posvätnom meste Kóm ležiacom 128 kilometrov južne od Teheránu, uviedla štátna spravodajská stanica.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanání v nedeľu na Twitteri uviedol, že sloboda prejavu by sa nemala využívať na "urážanie" náboženstva. Francúzsko podľa neho "nemá právo ospravedlňovať urážanie posvätnosti iných krajín a národov" a veriacich pod zámienkou slobody prejavu. Vyzval, aby Paríž rešpektoval "základné princípy medzinárodných vzťahov", a to najmä vzájomný rešpekt nezasahovanie do vnútorných záležitostí iných krajín.

Charlie Hebdo publikoval kresby vytvorené rôznymi autormi v rámci súťaže, ktorú časopis vyhlásil s cieľom podporiť súčasnú vlnu protivládnych protestov v Iráne.

Teherán si už v stredu predvolal francúzskeho veľvyslanca, ktorému tlmočil pobúrenie nad "urážlivými a nemravnými" karikatúrami. Iránske úrady vo štvrtok ako ďalší krok uzavreli francúzsky inštitút v Teheráne.