Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pred Merkelovej úradom v Stralsunde vztýčili drevené kríže

Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

K uloženiu predmetov - vrátane prasacích hláv - pred úrad kancelárky Merkelovej v Stralsunde došlo už viackrát.

Stralsund 23. novembra (TASR) - Neznáme osoby postavili pred kanceláriou Angely Merkelovej na severovýchode Nemecka viacero drevených krížov. Ako v pondelok uviedla tamojšia polícia, na celkovo 12 krížoch boli nájdené odkazy, ktorých obsah naznačuje, že išlo o akciu hnutia tzv. identitárov. Informovala o tom agentúra DPA.

Pri krížoch, ktoré sa v noci na pondelok objavili pred regionálnou poslaneckou kanceláriou Angely Merkelovej v jej volebnom obvode v meste Stralsund, boli položené aj hrobové sviece a kvety.

Podľa informácií polície v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko boli na krížoch napísané mená obetí vrážd a ich domnelých zahraničných páchateľov. Kríže si všimla v noci okolo 02.30 h policajná hliadka, ktorá ich následne zaistila.

Polícia hľadá očitých svedkov, ktorí by jej mohli poskytnúť informácie o celej udalosti.

Identitári, ktorí zrejme stoja za touto akciou, sú nacionalistickým hnutím, ktoré prezentuje nadradenosť bielej rasy. Nemecké spravodajské služby jeho členov považujú za extrémistov a sledujú ich činnosť.

K uloženiu predmetov - vrátane prasacích hláv - pred úrad kancelárky Merkelovej v Stralsunde došlo už viackrát. Naposledy v máji sa tam objavila napodobenina náhrobného kameňa, na ktorý bolo pripevnené rúško slúžiace na ochranu pred nákazou novým koronavírusom. Na tomto fiktívnom náhrobku bolo napísané: "Sloboda tlače. Sloboda prejavu. Sloboda pohybu. Sloboda zhromažďovania. Demokracia 1990-2020".

Protest v podobnej forme sa pred týmto úradom konal aj v marci 2018, keď mal protiimigračný a protiislamský podtón.