Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Pred ruský súd predstúpilo vyše 20 členov ukrajinského pluku Azov

Ukrajinskí vojaci, ktorí boli zajatí počas bojov, sedia v sklenenej cele pre obžalovaných počas pojednávania na vojenskom súde v Rusku, v stredu 14. júna 2023. Foto: TASR/AP

Zajatí vojaci boli členmi pluku Azov, elitnej jednotky ukrajinskej armády, ktorá proti Rusom bojovala v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol na pobreží Azovského mora.

Moskva 15. júna (TASR) - Viac než 20 ukrajinských vojakov, ktorí padli do ruského zajatia počas bojov na Ukrajine, predviedli pred súd na juhu Ruska, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AP.

Zajatí vojaci boli členmi pluku Azov, elitnej jednotky ukrajinskej armády, ktorá proti Rusom bojovala v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol na pobreží Azovského mora.

Rusko obsadilo Mariupol vlani po trojmesačných ťažkých bojoch, v dôsledku ktorých z väčšiny tohto mesta zostali len ruiny.

Poslední ukrajinskí obrancovia Mariupola, ktorí sa zabarikádovali v tamojších oceliarňach, sa ruským jednotkám vzdali v máji 2022.

Pluk Azov bol ruskými úradmi označený za teroristickú skupinu, pripomína AP. Ukrajinskí vojaci čelia obvineniam z členstva v teroristickej organizácii a zapojenia sa do akcií, ktorých cieľom bolo zvrhnúť Ruskom podporované úrady v Doneckej oblasti. V prípade usvedčenia im hrozí väzenský trest v trvaní od 15 rokov po doživotie.

Z dovedna 24 ľudí, ktorí pôvodne čelili týmto obvineniam, dvoch vymenili za ruských väzňov v rámci výmeny vojnových zajatcov. Zo zvyšných 22 obžalovaných je osem žien, ktoré údajne pracovali ako kuchárky pre členov pluku Azov, spresňuje AP.